Измјене Изборног закона упућене у Парламент БиХ

- Клуб посланика Демократског фронта /ДФ/ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас је у парламентарну процедуру званично упутио Приједлог измјена Изборног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 05.02.2020 | 11:53
Измјене Изборног закона упућене у Парламент БиХ

Представљајући приједлог измјена Изборног закона БиХ, предсједавајући овог клуба Џенан Ђонлагић истакао је да је Парламентана скупштина једина права адреса која је надлежна за овај сет докумената.

"Учинили смо огроман напор да, уз стручну помоћ правног тима, коначно у парламентарну процедуру упутимо текст и конкретан приједлог за оно што је вишегодишњи проблем у изборном закондавству и Уставу БиХ", рекао је Ђонлагић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он сматра да ће рјешења која нуде отклонити системску дискриминацију, а базирана су на европским стандардима и цивилизацијским вриједностима.

Ђонлагић је појаснио да је ДФ кренуо од важног документа, а то су мјере и препорука из Мишљења Европске комисије за чланство у ЕУ, те су на основу њих сачинили документе.

Он је напоменуо да се овај приједлог базира на спровођењу пресуда Европског суда за људска права и домаћих судова, имајући у виду да оне из Стразбура имају примат над домаћим.

Ђонлагић је оцијенио да би овим примијењеним рјешењима дошло до укидања постојеће дискриминације у изборном закону и Уставу БиХ, те да ће примјеном ових рјешења БиХ добити статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Овај приједлог је обухватио и увођење модерне технологије у изборни процес, забрану кандидовања за пресуђене ратне злочинце, одржавање избора у Мостару, деполитизацију изборне администрације", истакао је Ђонлагић.

Он је указао да ће, уколико буду подржана ова рјешења за уставне амандмане БиХ, Мостар имати локалне изборе у октобру.

"Онда би имали прилику да наредне опште изборе уђемо у изборни процес на начин да свим грађанима БиХ, без обзира гдје живе и како се изјашњавају, омогућимо право кандидовања. Тиме би била отклоњена дискриминација према било коме у БиХ", нагласио је Ђонлагић.

Члан Клуба посланика ДФ-а Златан Бегић рекао је да је суштина да се "Устав и процедуре враћају својој кући".

"Овим амандманима се омогућава престанак мандата изабраним посланицима уколико Парламентарна скупштина не извршава своје дужности, престанак и мандата и пријевремени избор и за чланове Предсједништва БиХ уколико та институција не врши своју функцију", навео је Бегић.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Акабиба

05.02.2020 11:13

Ма само јужни камењари Крадезе оче свој изборни да могу 100 година да владају Банда лопине Смрт фашизму слобода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

05.02.2020 12:47

Да би се спријецила корупција и куповина папака потребно је донијети измјене да мандат припада странци на цијој си био листи.А ако хоцес сам,кандидујес се самостално и освоји мандат.

Name

дрина

05.02.2020 11:23

свака цаст..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потребно, али нисте ви то

05.02.2020 11:40

Добро припремили. У детаљима враг вријеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нпр.

05.02.2020 11:49

Забрана кандидовања пресудјеним криминалцима, као и оним на црној листи, затим свим оптузеним за криминал, корупцију у свим областима, који се управо сво вријеме крију иза имунитета а потковано правосудје дрзи предмете ван закона....и много тога сто и јесте доприњело оваквом стању безакоња у дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2020 12:13

Прије или послије це се овај закон усвојити . Тада це бити крај Цовицу а онда И Бакиру И свим “цуварима” неких од народа у БиХ . Један кад падне вуце остале. Зато се и боје промјена и утицаја запада који гласно дефинисе да нема бирања по националном кљуцу. Него : добар или лос па да си са Марса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камо среце

05.02.2020 12:56

Сто прије.... али?

Name

вц

05.02.2020 12:41

ПРВО И ОСНОВНО ОБЕЗБИЈЕДИТИ ТАЈНОСТ ИЗБОРА, САД ЈЕ НЕМА , СВЕ ПАРТИЈЕ ДОБИЈУ ИЗВЈЕШТАЈ И ТАЧНО ДА ЗНАЈУ КО ЈЕ ГЛАСАО И КАКО...ПО УЛИЦАМА, МАТИЧНИМ БРОЈЕВИМА ИТД. ДУГО , УГЛАВНОМ СЕ ГЛАСА ЗА ПАРТИЈУ, А ПОЈЕДИНЦИ НОСАЈУ СВОЈ МАНДАТ КО ВИШЕ ПЛАТИ....НИКО НЕ ПРЕДЛАЖЕ ДА КАДА ПОЛИТИЧАР НАПУСТИ ПАРТИЈУ МОРА ДА ВРАТИ ГЛАС , ПА НА СЉЕДЕЋЕ ИЗБОРЕ ИЛИ САМОСТАЛНО ИЛИ КАО ЧЛАН ДРУГЕ ПАРТИЈЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

05.02.2020 18:37

Приједлози су донекле ок, али и даље нема сустине...а продаја мандата? Појединац тргује са гласовима народа као да му је то цацевина. Странке се уједињују након сто је народ гласао итд...млако, и без зеље за промјеном. Свима вама дрипцима одговара бас овакав закон.

ОДГОВОРИТЕ