Трамп одбио да се рукује са Пелоси, она поцијепала говор

- Обраћање америчког предсједника Доналда Трампа у Представничком дому Конгреса САД, током којег је поручио да је стање нације боље него икада раније, засјенио је инцидент са предсједавајућом тог дома Ненси Пелоси.

Свијет 05.02.2020 | 09:17
Трамп одбио да се рукује са Пелоси, она поцијепала говор

Наиме, ноћ прије него што би Сенат требало да гласа да га ослободи кривице у оквиру процеса опозива, Трамп је провео у тијелу које га је већ опозвало - Представничком дому Конгреса, одакле се обратио члановима оба дома и америчком народу. 

Уочи његовог говора, Пелоси је открила да није разговарала са Трампом од октобра, али је покушала да му пружи руку када јој је пришао како би јој дао копију говора, преноси ЦНН.

Трамп то, међутим, или није видео, или није хтио да прихвати да се рукује с њом.

Касније је Пелоси, наком обраћања Трампа, поцјепала папире, највјероватније са текстом говора предсједника, како спекулишу медији.

Ипак, тренутак који је изазвао овације припадника и Демократске и Републиканске странке био је када је Трамп представио свог госта на галерији, венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гуаида, којег је назвао правим и легитимним предсједником Венецуеле и замолио да пренесе грађанима Венецуеле подршку Америке у борби за слободу.

Глас Америке наводи да је порука Трамповог говора била неуморни оптимизам, а тема - велики амерички повратак.

Он је, у свом трећем говору о Стању нације, између осталог, говорио о достигнућима у америчкој привреди и спољној политици, а ниједном није поменуо ријеч "импичмент" током 78-минутног говора.

Његове присталице узвикивале су "још четири године”, у знак подршке Трамповом реизбору.

Амерички предсједник рекао је да је економија у најбољем стању, да се радна мјеста отварају, да пада стопа сиромаштва и криминала, а расте повјерење у Америку, која је поново "поштована земља".

Трамп је истакао и да је војска најснажнија, границе сигурне, а америчке породице успјешне.

"Стање нације је боље него икада раније", рекао је Трамп.

Он је нагласио да ће нови трговински споразум са Канадом и Мексиком, и прва фаза новог споразума с Кином, заштити радна мјеста, доњети милијарде долара америчком Секретаријату за финансије и отворити велика нова тржишта за америчке производе.

Трамп је истакао да је његова администрација инвестирала 2.200 милијарди долара у оружане снаге, укључујући и нову грану војске - Свемирске снаге, а да амерички савезници испуњавају своје финасијске обавезе према НАТО-у.

Незапосленост је најнижа у 50 година, навео је Трамп и додао да су знатно порасли проценти запослених Афроамериканаца, Латиноамериканаца, азијских Американаца, жена, ветерана и особа са посебним потребама.

Трамп је обећао да ће се борити се за боље образовање за младе Американце и за то да родитељи не морају да шаљу дјецу у државне школе.

Такође је напоменуо да је потписао Закон којим ће трошкови лечења постати транспарентни.

"Добар живот за америчке породице захтева и најдоступнију, најмодернију и најквалитетнију здравствену заштиту на свијету. Прије него што сам преузео функцију, премије здравственог осигурања су удвостручене у периоду од пет година. Ја сам нашао разумне алтернативе, и биће јефтиније за 60 одсто и много боље. Увијек ћемо штитити пацијенте који имају озбиљну болест и прије него што се осигурају", поручио је Трамп.

Додао је да је више 130 цланова Конгреса потписало приједлог којим би илегални имигранти имали право на здравстену заштиту на рачун пореских обвезника и позвао Американце да заштите америчке болесне и старија лица и да не дозволе државну здравствену заштиту за илегалне имигранте.

Позвао је представнике Конгреса да забране абортус у каснијим недјељама трудноће.

Трамп је навео да његова администрација чини невјероватне напоре да обезбиједи јужну границу Сједињених Држава са Мексиком.

Администрација штити националну безбједност и бори се протв радикалног исламског тероризма, рекао је Трамп и подсјетио је да предложио план за мир на Блиском истоку, да је оснивач и вођа Исламске Државе ал-Багдади мртав, као и ирански, како га је назвао, "свирепи кољач" Касем Сулејмани.

"Стање нације је боље него икада раније", рекао је Трамп.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

струја

05.02.2020 08:42

Па какве везе има тај издајник свог народа са дешавањима у преставничком дому САД око гласања за смену председника Трампа? Болесни амери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.02.2020 09:18

Та госпоја је преко својих партијских медија правила од себе некаквог хероја како се прошли пут "иронично руковала" са Трумпом. Глупост коју ни у БИХ не би смислили. Ето јој сада "иронично" руковање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.02.2020 10:33

..без икакве сумње , Председник Трамп , је зауставио опасне сценарије и догадјаје и спровео сназан заокрет светских догадјаја ка миру , стабилности , ка интересима вецине људи . Зар то није разлог не само за јос један мандат , него и за највеце одликовање . Људи јос нису свесни ефеката владавине П.Трампа , а корисно је да то схавте и разумеју .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закљуцак

05.02.2020 13:37

Одлуците се висе! Је ли Трамп Србин или није?

Name

Акабиба

05.02.2020 11:14

Трумп је бог ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2020 12:11

Копира Додика...

Name

Сда

05.02.2020 19:32

Србин...