Ко у БиХ има највише службених возила и који је најскупљи?

Аутобуси, комби, путничка возила, набављена за Министарство унутрашњих послова Републике Српске у 2019. години коштала су око 640.000 конвертибилних марака. Најскупљи је био СУВ аутобус преко 100.000. Ови тендери реализовани су преко Лада аута и Брчко Гаса.

Босна и Херцеговина 04.02.2020 | 20:13
Ко у БиХ има највише службених возила и који је најскупљи?

Највише службених аутомобила у Босни и Херцеговини, пак, имају БХ поште, према БИРН-овој бази 616. Возни парк Федералне управе полиције броји 144 аутомобила, Министарство одбране 102, Гранична полиција БиХ 101 аутомобил. Гума М Мостар, МРМ Љубушки, Ац Qуатро Сарајево, Порсцхе леасинг само су неки од изабраних на тендерима. Но, по евиденцијама и даље трочлано бх. Предсједништво има најскупљи возни парк.

"Ауто треба, што не треба, па неће се министар возити у тачкама. Кад они обезбиједе, да се Црнадак, Иванић возе у тачкама и ја ћу", казао је предсједник СНСД-а још 2017. године.

Возни парк колега у Предсједништву Додика, Комшића и Џаферовића, те њихових сарадника тежак је око 3.000.000 конвертибилних марака. Стандарди постављени на врху државе, лако се приме и на локалном нивоу.

"Ради се о неких 30 до 40.000 КМ који одлазе на службене аутомобиле на свим нивоима. То је непојмљиво. Непојмљиво је да имате на десетине, око 10.000 службених аутомобила на различите институције", указао је истраживач БИРН-а Денис Џидић.

Први људи Бановића или пак Приједора бирали су скупоцјене аутомобиле и до 120.000 КМ. Неријетко се у тендерима тражи луксузна опрема, попут масажера у сједиштима, панорамског крова, велики дигитални екрани. Након протеста са дјечијим аутићима испред Владе РС, својевремено је ограничена цијена набавке службених возила. Никада ипак до краја нису спријечене злоупотребе.

"Зашто причамо о обавезном обиљежавању службених аутомобила? Па зато што су службени аутомобили данас више на скијалиштима, љетовалиштима, него на радним мјестима. Зато што се за превоз њихових љубавница, рођака, пријатеља годишње потроши 500.000КМ", рекао је ПДП-ов посланик у НС РС Драшко Станивуковић.

Иако је иницијатива о обиљежавању службених аутомобила прошла на државном нивоу, већина је на ентитеском није подржала.

"Ми смо имали једно вријеме у једном другом систему, на тај начин обиљежена возила, али опет без рада контролних органа, инспекције, то је тешко реализовати", присјетио се предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Уштедама на ставки службени аутомобили, Република Српска годишње може изградити једну фабрику, опозициона је математика.
Али, реалност каже да је у 2019.години 225 институција провело 303 тендера за набавку возила, укупно тешка 25 милиона КМ.

Није ријеткост да ауто куће продају аутомобиле вриједне и четврт милиона КМ, али кажу да најскупље аутомобиле не купују институције већ приватна лица.

Грађани знају шта могу и колико им је дубок џеп, па најчешће купују старе аутомобиле до 10.000 КМ. Министри, директори, владини службеници из буџетске касе пак, за своје потребе могу издвојити у просјеку и до 100.000КМ по возилу.

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ухх

04.02.2020 21:53

Е,цубриловицу. Пуно си паметнији када сутис. Зар се љубавнице возају слузбеним возилима од 130.000км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

05.02.2020 05:27

Ако сам добро прочитао да има 10 хиљада аута по свим институцијама у БиХ онда кад 3 милиона становника подјелиш са бројем службених возила добијеш да на сваких 300 становника иде једно службено возило. Невјерује да је то могуће 2 пута сам рачунао.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

05.02.2020 09:36

Овдје је само битно да се неко критикује и нешто пише. Опозиција на ком нивоу била она је увијек да се те привилегије власти укину док они не додју на власт а кад се доцепају власти онда се привилегије само увећавају. Прво ајде крените укидање службених возила у странкама па на нивоима општина и градова гдје сте власт и онда ћете брже доћи ту гдје желите И онда укинути И на нивоу Ентитета И БиХ нивоу. Али то се никад неце десити.

ОДГОВОРИТЕ