БиХ као и Сјеверна Македонија, чекају позив за НАТО

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Мирко Шаровић је на данашњој сједници поставио питање министру одбране БиХ у вези с Програм реформи, те је затражио одговор у писаној форми.

Босна и Херцеговина 04.02.2020 | 15:32
БиХ као и Сјеверна Македонија, чекају позив за НАТО

Шаровић је казао да је на страници НАТО пакта недавно објављено да је Босна и Херцеговина у програму МАП-а, то јесте да је активиран Акциони план за чланство у НАТО-у и то на основу усвојеног програма реформе одбране БиХ.

"Да ли то значи да је Програм реформи прихваћен као АНП, додуше, под другим називом? Које су то реформе које ће проводити Министарство одбране БиХ по овом питању и колико ће оне коштати, те да ли је тачно да је програмом реформе одбране БиХ, Предсједништво БиХ прихватило обавезу књижења перспективне војне имовине на нивоу БиХ", питања су која је поставио Шаровић.

Он је у изјави новинарима казао да је књижење војне имовине прва обавеза која „долази за наплату када је у питању програм реформе одбране“.

"Мислим да је то толико важно питање, прије свега ради носиоца власти у Републици Српској и члана Предсједништва из РС-а, који су били најговорљивији, пријетили су санкцијама онима који пристану да се књижи перспективна војна имовина из ентитата, у овом случају из РС-а, на ниво Босне и Херцеговине.

Сад већ имамо један невјероватан обрт у коме су члан Предсједништва из РС и друга два члана Предсједништва БиХ потписали документ којим се, кроз реформу одбране, практично дозвољава књижење преспективне војне имовине у континуитету", навео је Шаровић.

Додао је да је потпуно јасно да ће на дневни ред доћи више од 20 локација у Републици Српској, међу којима и неки објекти који се данас користе и у цивилне сврхе.

Шаровић сматра да је то за РС „врло драматично питање и поставља се питање кредибилитета оних који су јуче говорили једно, сада говоре друго“.

"Мислим да се ради о класичној обмани, рекао бих, промјени потпуно политике у једном супротном смјеру. То захтијева, прије свега, одговоре, али и одговорност зашто је сада потпуно промијењен став који је дефинисан и у политици, ставовима НСРС", казао је Шаровић.

Подсјетио је да су кључни носиоци власти у РС увјеравали посланике у НСРС, да „БиХ остаје војно неутрална, да РС чврсто стоји иза тога става, да нема границе НАТО-а на Дрини са Србијом, да РС у сигурносном смислу прати Србију...“

"Сада видимо нешто сасвим друго, потпуно признање од тих истих учесника да је БиХ у МАП-у, што значи да је извршена активација МАП-а и да је БиХ у истом статусу као Сјеверна Македонија. Сјеверна Македонија чека позив за пуноправно чланство у НАТО алијансу, што значи да позив чека и БиХ", истакнуо је Шаровић.

Он каже да ће о чланству убудуће одлучивати, својим позивом, само НАТО савез и „само је питање хоће ли то бити ове године или ће то бити идуће или неке друге године“.

(Фена)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РС

04.02.2020 14:47

...ма дигни руку, дигни обадве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РС

04.02.2020 16:14

Дигни три руке мозда несто помогне

Name

Једини

04.02.2020 16:29

Браво Саровицу,а овај болесни народ који це и једини аеродром изгубити само нека га гласа,на крају овај народ воли да зиви на лазима.Додик ратни профитер и сферцер им глуми патриоту и они као овце иду за њим,е па нека им је сретно у нато-у

Name

Браво Додо,БОСАНЧИНО

04.02.2020 16:05

Знаци само јос НАТО да одлуци,ма браво Додо БОСАНЧИНОООООООО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колија

04.02.2020 16:53

А Саровицу, да ли си ти против уласка у Нато? Или си само против Додикове дволицности? Ако си против уласка у Нато онда радис исту глупост као и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О соле мио

04.02.2020 17:37

Питање чланства БиХ у НАТО и Саровиц и Додик користе за препуцавање и додворавање бирачима, који ако имају памети не треба да верују ни једном није другом јер један од њих а можда и обојица лазу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.02.2020 18:02

Па ти ниси ниједном гласао против АНП-а док си сједио у Савјету министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

04.02.2020 20:27

Како БиХ, ваљда пола БиХ, тј. Федерација, знасе да друга половина тј. РС не чека јел не жели у Нато, Једино ако је неко РС издвојио из БиХ па остали дио државе назива БиХ, који нестрпљиво чека Нато, до када ће неко своју жељу намећати као жељу целе босне, кад то није тачно, јел пола државе БиХ тј. 49% не жели у нато,

ОДГОВОРИТЕ