Визу за Њемачку у 2019. добило 17.500 грађана БиХ

Њемачка амбасада у Сарајеву је у 2019. години издала 17.532 визе за грађане Босне и Херцеговине, што је за 3.140, односно 22 посто, више у поређењу с годином прије, потврдили су за Анадолу Агенцy (АА) из Амбасаде Њемачке у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 01.02.2020 | 12:52
Визу за Њемачку у 2019. добило 17.500 грађана БиХ

Иако је број заинтересованих за одлазак и рад у Њемачкој у порасту, из амбасаде те земље у Сарајеву нису прецизирали колико је захтјева за визу предато у прошлој години, као ни то колико их је одбијено.

Тренд раста предатих захтјева за визу очекује се и ове године. Многи незапослени грађани са ових простора ишчекују 1. март, када ће у Њемачкој ступити на снагу нови Закон о досељавању квалификоване радне снаге, који би требао отворити могућности за добијање визе ради запослења особама са високом школском спремом, те први пут и онима са средњом стручном спремом.

Из њемачке амбасаде у Сарајеву су казали како Закон о досељавању стручне радне снаге отвара нове путеве и могућности за квалификоване раднике, као и за оне који намјеравају то да постану, те своју професионалну будућност виде у Њемачкој.

"Ускоро ће стручна радна снага из свих области моћи доћи у Њемачку, уколико постоји конкретна понуда за радно мјесто и квалификација коју је признала надлежна њемачка установа.

Такође је новост и у томе да први пут стручна радна снага са квалификованим стручним образовањем (средња стручна спрема), а не само особе са високом школском спремом, као до сада, могу добити визу у сврху тражења посла", истакли су из Амбасаде.

Промјене у ИТ сектору

Наводе и како млади људи са добрим знањем њемачког језика и дипломом завршене њемачке школе у иностранству или приступницом високошколским установама могу убудуће поднијети захтјев за визу до максимално шест мјесеци у сврху тражења мјеста за обављање стручног образовања.

"У ИТ-сектору такођер има промјена. ИТ-стручњаци са одговарајућим радним искуством могу убудуће под одређеним условима и без формалне дипломе (ВСС) доћи у Њемачку", појаснили су из њемачког дипломатског представништва, а наводе да ће Амбасада у сваком појединачном случају детаљно морати да размотри да ли може одобрити визу.

Оно што може бити од помоћи, како су навели, је уска размјена са будућим послодавцем, с обзиром на то да послодавац такође путем новог убрзаног поступка за стручну радну снагу и директно из Њемачке може допринијети да визни поступак траје краће.

За заказивање термина за визу није потребан посредник

Многобројни грађани који аплицирају за визу суочавају се и с преварама око посредовања у заказивању термина. Поједине агенције им за заказивање термина за разговор за визу наплаћују велики износ новца, што они могу урадити и самострално, путем странице Амбасаде.

Амбасада нема податке о томе колико се користе услуге агенција везано за визе и указује на то да су термини били и да остају бесплатни.

"Систем за заказивање термина Њемачке амбасаде у Сарајеву је свима доступан. Није потребно ангажовати агенције за резервацију термина. Преко агенције нећете раније добити термине нити ће вам се додијелити ванредни термини", поручили су из Амбасаде додавши како они не сарађују са агенцијама за визе.

У Њемачку је посљедњих година ради запослења емигрирао велики број грађана земаља региона.

Према посљедњим процјенама Завода за запошљавање Федерације БиХ, у Њемачкој је тренутно непопуњено око 1,3 милиона радних мјеста, због чега је та земља одлучила олакшати увоз квалификованих радника из земаља ван ЕУ-а.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сомеоне

01.02.2020 12:11

више је од тог броја,ја сам бих пасош а визу сам добио директно у немачкој преко спајања породице без амбасаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.02.2020 12:29

ЗБОГОМ РС и БиХ ЗАУВИЈЕК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

01.02.2020 13:05

Збого. Милораде.узивај циљ си испунио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО

01.02.2020 14:32

Ма дај...сто само Милорад...а Баке и остали они као нису криви та одлазак...

Name

Чобан

01.02.2020 16:32

Лакше ће Миле да купи следеће изборе, требаће мање пара.

Name

Усти ко сирија

01.02.2020 14:40

Масала,свака цаст то је успјех БиХ ,њене дипломатије ,политике и политицара евала вам свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

01.02.2020 15:52

Сада це се диспецер хвалити како су смањили број на заводу за запосљавање.

Name

ре Ухх

02.02.2020 02:32

Диспечер је велика лажовчина. Прије неки дан је изјавио у родном селу Василија Острошког да га насилник и организатор злочина у Милићима Славиша Јурошевић није возио након рањавања Небојше Пантића 2016 године.

Name

Брзи

02.02.2020 14:03

Опер це скоцит цене станова. Кад гастарбајтери навале куповат станове.