Вељко најстарији активни обућар у Републици Српској

Осамдесет четворогодишњи обућар  Вељко Вечерновић из србачког села Ножичко  пуних 67 година бави се овим креативним занатом. Захваљујући још увијек добром здрављу, не размишља о затварању своје обућарске радионице у којој је, како тврди, поправио и израдио више од 100 хиљада ципела и друге обуће.

Република Српска 31.01.2020 | 17:12
Вељко најстарији активни обућар у Републици Српској

Муштерије је имао, каже, не само из села србачке већ и сусједних општина, па чак и из иностранства.

Обућарски занат завршио је 1955. године, а обуку код мајстора Јове Стаменића у родном селу. Након обуке, радњу је отворио у Повеличу, а након краћег времена отиснуо се на привремени рад у Њемачку, гдје је усавршио  стечено знање.

„Вратио сам се у Србац и поново отворио радњу у приватној кући породице Трумић, а у властитом простору у центру града радим ево 37. година“ – прича старина Вељко.

Велику помоћ, поред осталог, има у „сингерици“ старој 157 година коју је набавио у Загребу код једног чувеног обућара. „Сингерица“  и данас ради као „швајцарски сат“, тврди Вељко.

Муштерија има и сада, које су задовољне његовим радом.

„Технологија напредује па тако и начин оправке обуће, али људи више цијене традиционални начин рада које вријеме никада неће прегазити. И овдје имате савремена  постројења, али ако немате знање, џабе вам  нове машине. „Сингерица“ још увијек квалитетно ради и довољна је за све поправке обуће, не могу се пожалити“, каже обућар Вељко Вечерновић.

Старина  ради сваког радног дана, редовно долази својим „Голфом“ из Ножичког у Србац. Сјећа се осамдесетих година прошлог вијека када је често остајао да ради и до поноћи како би задовољио своје вјерне муштерије. „То су била друга времена, јер је Србац имао више становника, а привреда је била у успону,  јер је само у некадашњем „Трикоу“, Стирокарту“, МПД  „Врбасу“ и  Угоститељском предузећу „Слога“ радило више хиљада радника“, каже  Вељко и додаје да је радио и нову обућу по поруџби. Данас су то, углавном, ситне поправке. Некада се производила квалитетна обуће, а данас се ципеле и патике носе „од данас до сутра.

„Све је на бази лијепљења, од умјетног материјала.  Нема коване и шиване обуће од чисте коже као у стара времена. Обућа данас није скупа, јер и не траје дуго. Поправка често буде скупља од вриједности обуће, па се поправка не исплати, јер није направљена од праве коже“, каже мајстор Вељко.  Он се још увијек није уморио од посла, јер га воли. Син му приговара  што ради у овим година, али ће он радити , каже, док га руке служе и док може возити аутомобил. Волио би да своје знање може пренијети  младима, али нема интереса.

Све мање занатлија

У србачкој општини, као и у другим срединама, све је мање правих занатлија. Вељка брине што је он један од свега два обућара у овој локалној заједници. Кад он закључа врата радионице, остаће само један. Занатлије су увијек потребне, каже, а још важније је чување традиције, која, кад је у питању занатство, полако али сигурно изумире.

(БН/С.К.)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

П

31.01.2020 18:41

Из ове приче се много тога може извући као закључак. Прво, свако добро мајстору Шуци и добро здравље. Здравље му уосталом и омогућава да и даље ради. Друго, ова прича је доказ да велика већина наше омладине хоће "хљеба без мотике", односно не желе радити. Сви желе бити правници, економисти, политичари, па на буџет. Нико неће да изучи занат од којег се може добро живјети, јер, Шуцо је сваки дан добар од 100 до 200 марака. Треће, ни држава "не жели" да има мајсторе, занатлије, људе од заната. И она жели стварати "елиту" поготово на приватним школама и факултетима. Школујемо генерације које не знају промијенити сијалицу, а ни оно за шта се школују. Када изумре нека садашња средња генерација овдје неће бити људи који знају основне ствари. Имаћете само генерацију са телефоном у рукама и слушалицама на ушима, коју неће имати ко да храни. Биће гладни хљеба. Запамтите то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2020 20:01

Један од закључака је и тај да су многи и у позним годинама принуђени још радити, због ниских примања. Узгред својевремено је и у Бијељини, ако се не варам, био најстариј обућар чика Вељко у Галцу.

Name

Р

31.01.2020 20:45

Овај Вељко не мора радити. Ради само зато што воли свој занат.

Name

Мм

31.01.2020 20:54

Зив и здрав био мајстор Вељло.Јос дуго година да се бавис својим занатом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

01.02.2020 06:49

Политичари у Републици Српској сви од реда не само тзв. " српски члан " и његова секта свом својом енергијом уништавају занат јер подржавају д.о.о. као начин пословања који искључиво служи њима да до краја опљацкају Републику Српску без икакве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ