Велика Британија вечерас у поноћ напушта ЕУ

Велика Британија напушта Европску унију у поноћ по централноевропском времену, односно у 23.00 часова по времену у Лондону и одмах ће ући у 11-месечни период транзиције.

Свијет 31.01.2020 | 08:08
Велика Британија вечерас у поноћ напушта ЕУ

Током транзиције Велика Британија ће наставити да се придржава правила ЕУ и уплаћује новац ЕУ.

Већина ствари ће остати иста, али биће и неких промена, пренео је ББЦ. 

Посланици Велике Британије, њих 73 ће аутоматски изгубити своја места у Европском парламенту јер ће Британија напустити све европске институције и агенције.

Међутим, током периода транзиције Европски суд правде ће наставити да има коначну реч о правним споровима. 

Британски премијер Борис Џонсон мораће да буде посебно позван уколико жели да се у будућности придружи осталим лидерима на самитима Савета ЕУ.

Британски министри, такође, неће више присуствовати редовним састанцима ЕУ на којима се одлучују ствари попут ограничења риболова.

Велика Британија ће моћи да започне разговоре са земљама широм света о постављању нових правила за куповину и продају роба и услуга, јер док је била чланица ЕУ није јој било дозвољено да одржава формалне трговинске преговоре са земљама попут САД-а и Аустралије.

Присталице Брегзита тврде да ће слобода постављања сопствене трговинске политике подстаћи економију Велике Британије.

Договарање трговинског споразума између Велике Британије и ЕУ је приоритет, тако да додатни трошкови за робу и друга трговинска ограничења не буду потребни када се заврши период транзиције.

Ако се постигну било какви трговински споразуми они неће моћи да се примењују док се не заврши период транзиције.

Британски пасоши ће променити боју, опет ће, након више од 30 година бити плави са елементима златне боје, какви су коришћени први пут 1921. године. Међутим, постојећ‡и пасоши бордо боје биће и даље валидни.

Данас ће у оптицај ући око три милиона пригодних кованица од 50 пенија са датумом "31. јануар" и натписом: "Мир, благостање и пријатељство са свим народима".

Тим за предстојеће разговоре биће, иначе, смештен у Даунинг стриту 10.

Немачка неће изручивати своје грађане Великој Британији, тачније нећ‡е бити могуће да осумњичени починиоци кривичних дела буду враћени у Велику Британију уколико побегну у Немачку, јер немачки Устав не дозвољава екстрадицију сопствених грађана уколико се не ради о земљи чланици ЕУ.

Будући да транзициони период почиње одмах након Брегзита, већина других ствари остаје иста, барем до 31. децембра 2020. године.

Авиони, бродови и возови саобраћаће као и обично, а и током транзиционог периода држављани Велике Британије чекаћ‡е у редовима резервисаним само за државе чланице ЕУ.

Док им не истекне важност возачке дозволе и пасоши за кућне љубимце биће валидни, а важић‡е и европске картице здравственог осигурања и оне ће моћи да буду коришћене у било којој држави чланици ЕУ, као и у Швајцарској, Норвешкој, на Исланду и у Лихтенштајну и биће валидне током периода транзиције.

Слобода кретања и даље ће се примењивати током транзиције, тако да ће држављани Велике Британије и даље моћи да живе и раде у ЕУ као што то тренутно чине.

Исто се односи и на житеље држава чланица ЕУ који желе да живе и раде у Британији.

Држављани Велике Британије који живе у ЕУ и даље ће примати државну пензију, а такође добијаћ‡е и годишње повећање.

Британија ће наставити да доприноси буџету ЕУ током транзиционог периода, а трговинска размена између Британије и ЕУ биће настављена без увођења додатних трошкова или провера.

(Тањуг)

 

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

РЕЕ

31.01.2020 07:38

ИМА ЗАМЈЕНА , СТИЗЕ БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.01.2020 08:24

Рахметли БиХ у умируцу ЕУ.

Name

Ђорђе

31.01.2020 07:58

Иронија је у томе, што представници Велике Британије поздрављају напредак региона ка ЕУ, а они одлазе, шутите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

31.01.2020 14:25

Не смије им то нико од овдашњих рећи, јер су под патронатом истих тих Енглеза.

Name

Ре Ђорђе

31.01.2020 16:26

И американци подрзавају пут ка ЕУ а нису никад били цлан ЕУ. Ста је спорно?

Name

оо7

31.01.2020 08:52

Првом је најтеже,други ће већ лакше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД.31.1.2020

31.01.2020 14:09

А--брзо ћесе дознати,паметни Британци.Ова садашња ЕВРОПА није ништа друго него паразитска.ЕВРОПА ће постојати сведок је у интересу Немачке.

Name

А

31.01.2020 12:37

која је следеца дрзава сто напуста ЕУ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

31.01.2020 14:28

А, јесу ли вратили и уплатили све милијарде дугова према ЕУ, који су се накупили од почетка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2020 16:27

О каквим дуговима прицас?

Name

Дрекавац

31.01.2020 19:16

Ре, информиши се мало боље о обавезама чланица ЕУ. Свима су слатка само права, а нико не воли причати о обавезама. Енглези нису прихватили ништа од ЕУ стандарда, нису увели евро као валуту, нису уплатили ни једну пару чланства, а жељели су да кроје све у тој ЕУ. Кад су их из Брисела притисли да исплате милијарде дуговања, онда овима пао на памет некакав БРЕXИТ. Слична прича иде и с ратовима. Ираку су дуговали око 150 милијарди за нафту, Либији преко 200 милијарди итд. Слично и Њемачка, Француска, САД,... Онда се изазове рат, дуг нестаје, наставиш отимачину и причаш о демократији. Е, то су темељи те некакве ЕУ, па се онда овако покркају и међу собом и онда ће смишљати некакво ново савезништво и тако у круг. У међувремену, нас дефинишу као тамо некакве дежурне дивљаке, које баш они морају дресирати преко домаћих агентура. Да не причамо колико дан данас имају званичних колонија по свијету, које уредно убијају и пљачкају.