Топ пет земаља које су улагале у индустрију БиХ

Аустрија, Хрватска, Србија, Словенија и Холандија су земље које у Босни и Херцеговини имају највеће директне стране инвестиције, показују подаци Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 31.01.2020 | 07:27
Топ пет земаља које су улагале у индустрију БиХ

Хрватска, Словенија и Холандија код нас су највише инвестирали у област прерађивачке индустрије, док се аустријски капитал махом односи на финансијске дјелатности, прије свега банке. Најврједнија директна страна инвестиција из Србије, а и иначе од свих инвестиција у БиХ, односи се на област телекомуникација, односно куповину “Телекома Српске”.

Вриједност директних страних инвестиција из Аустрије на крају 2018. године износи 2,7 милијарди КМ, хрватских 2,3 милијарде КМ, инвестиција из Србије око двије милијарде марака, из Словеније око 1,1 милијарди КМ, а из Холандије око 870,7 милиона КМ.

Иначе, вриједност директних страних инвестиција у Босни и Херцеговини на крају 2018. износи око 14,3 милијарди КМ, док је њихова вриједност годину раније била око 13,8 милијарди марака.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Страшно

31.01.2020 09:50

Ваљда је свима сада јасно ко води ову земљу,гдје је води,и како је води.Глупе и задрте нацинално "освијештене" гласаче лако можете купити и на неки други начин преварити,ал инвеститоре не.Ово улагање је смијешно да смијешније не може бити.Па да је само у по неку регију комплетно све уложено,свих 14 милијарди нпр у регију Бијељина,Сарајево мислим да би још фалило а не у цијелу БиХ,а ко изузмемо банке улагање у релани сектор је смијшено.

ОДГОВОРИТЕ