Шта значи одлука о проглашењу ванредне ситуације?

Светска здравствена организација саопштила је данас да коронавирус представља ванредну ситуацију на глобалном нивоу.

Свијет 30.01.2020 | 22:54
Шта значи одлука о проглашењу ванредне ситуације?

СЗО је прогласила ванредну ситуацију на међународном нивоу након што се број случајева оболелих од коронавируса за недељу дана више него десет пута повећао, преноси АП.

СЗО је саопштила да хитна ситуација на глобалном нивоу представља "ванредни догађај", што значи да представља ризик по друге земље и захтева координисан међународни одговор.

Стручњаци наводе да посебно забрињавају случајеви преношења вируса са особе на особу у земљама изван Кине јер они наговештавају да постоји већа могућност за даље ширење вируса.

Проглашење ванредне ситуације на глобалном плану покреће препоруке свим земљама. Оно је усмерено на спречавање или смањењу ширења вируса преко границе, уз избегавање непотребног мешања у трговину и путовања, преноси Ројтерс.

АП наводи да проглашење ванредне ситуације обично подразумева да ће се у спречавање ширења вируса уложити више новца и ресурса, али би могло да наведе владе земаља да ограниче путовања и трговину са погођеним земљама.

Ова одлука такође намеће земљама строжије критеријуме у пријављивању случајева заразе.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус саопштио је одлуку након састанка са одбором за ванредне ситуације СЗО, независним панелом стручњака, услед све већег броја доказа о ширењу вируса у 18 земаља.

"Главни разлог за ово проглашење није оно што се дешава у Кини него у другим земљама", рекао је Гебрејесус на конференцији за штампу у Женеви.

Он је додао да постоји забринутост да ће се вирус ширити у земљама са слабијим здравственим системом.

Генерални директор ЗСО описао је коронавирус као епидемију без преседана, која је наишла на одговор без преседана и похвалио Кину да је предузела изузетне мере да заустави ширење вируса, пренео је ББЦ.

"Да будем јасан, ово проглашење не представља гласање о неповерењу у Кину. Наша највећа брига је могућост да се вирус прошири у земље са слабијим здравственим системом", рекао је Гебрејесус и нагласио да СЗО и даље има поверење у способност Кине да контролише епидемију.

Број жртава вируса у Кини порастао је на 170, а СЗО је саопштила да је 98 случајева забележено у 18 земаља ван Кине, али да нема жртава.

Већина случајева регистрована је код особа које су допутовале из кинеског града Вухана, где је избила епидемија.

Међутим, забележено је осам случајева преноса вируса са особе на особу, у Немачкој, Јапану, Вијетнаму и САД.

Кина је први пут обавестила СЗО о случајевима коронавируса крајем децембра.

До данас, та земља је пријавила више од 7.800 случајева заражених, од којих је 170 жртава.

Случајеве коронавируса пријавило је још 18 земаља, у време када се научници урткују како би разумели како се вирус тачно шири и колико је опасан.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар