Коронавирус шири се из Кине на глобалном нивоу

Број жртава коронавируса у Кини порастао је на 170, док се зараза шири на глобалном нивоу.

Свијет 30.01.2020 | 19:54
Коронавирус шири се из Кине на глобалном нивоу

У Индији и на Филипинима забележени су први случајеви, један путник и студент који су били у кинеском граду Вухану, жаришту заразе новим вирусом. У Јужној Кореји потврђен је први случај преношења вируса у тој земљи - реч је о човеку који је био у контакту са пацијентом који је заражен коронавирусом.

У Женеви, Светска здравствена организација (СЗО) требало би у четвртак да донесе одлуку да ли ће прогласити ванредно стање на глобалном нивоу због коронавируса. Агенција Уједињених нација је прошле недеље саопштила да је прерано за доношење те одлуке.

Ширење заразе на локалном нивоу, изван Кине, забрињава многе, јер би то могао да буде потенцијални знак да се вирус лакше преноси и да је тешко спречити његово ширење.

У Кини је од новог вируса заражено више људи него током епидемије САРС-а, још једне врсте коронавируса, 2002. и 2003. године. Број смртних случајева у тој земљи повећан је за 38, док је тренутно више од 7.700 оболелих. На глобалном нивоу, заражено је више од 8 хиљада људи.

У међувремену је у Токију слетео још један авион, са 210 путника који су евакуисани из Кине. Према медијским извештајима, деветоро путника има повишену температуру и кашаљ.

Из Португала је за Кину полетео авион, који би назад требало да превезе 350 Еврољана. Лет су договорили Брисел и Пекинг. Сједињене Државе саопштиле су да планирају додатне летове наредне недеље, након што су у среду из Вухана евакуисале 195 Американаца, чије се здавствено стање тренутно прати у војној бази у Јужној Калифорнији.

Јужна Кореја, Британија, Нови Зеланд, Аустралија, Сингапур и друге државе такође покушавају да евакушу своје држављане.

Израелске, шпанске, скандинавске, египатске и корејске авиокомпаније придружиле су се све већем броју компанија које су суспендовале или смањиле број летова за Кину.

Здравствени званичници упозоравају да би се број заражених могао рапидно повећати услед учесталих путовања грађана Кине – чија празнична сезона обележавања Лунарне Нове године почиње у суботу.

У Кини се извештава о несташицама хране и других залиха у најтеже погођеним подручјима, због чега су кинеске власти најавиле да ће појачати напоре да осигурају да нема прекида у снабдевању и да су цене стабилне.

Прослава Лунарне Нове године продужена је до недеље, како би људи остали кући, али путници који се враћају могли би да допринесу ширењу заразе.

Министарство саобраћаја саопштило је да се спроводе ригорозне море, међу којима је и мерење температуре, да би се утврдило да ли су путници заражени коронавирусом. На снази остају и ограничења у саобраћају.

Школе у Хонг Конгу, Пекингу и другим градовима биће затворене још најмање две недеље.

Високи званичник Светске здравствене организације, задужен за ванредне ситуације, Мајкл Рајан рекао је по повратку из Пекинга да Кина предузима "ванредне мере", да је око 99 одсто случајева новог вируса забележено у тој земљи, а да је стопа смртности два одсто.

Стопа смртности од САРС-а била је око 10 одсто. Научници наводе да има још много непознаница када је реч о новом вирусу, за који се још не зна колико се лако прености и колико је озбиљан.

(Глас Америке)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

30.01.2020 19:12

Живјели фармацеутске куће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

31.01.2020 09:33

Одличан сценарио за удар на кинеску економију.тотална изолација.

ОДГОВОРИТЕ