Први смртни случај због грипа ове године у РС

- Универзитетски клинички центар (УКЦ) у Бањалуци пријавио је смртни исход пацијента обољелог од грипа, који је био позитиван на вирус грипа типа А, саопштено је из републичког Института за јавно здравство.

Република Српска 30.01.2020 | 17:28
Први смртни случај због грипа ове године у РС

УКЦ је овај случај пријавио 29. јануара, а ријеч је о особи старије животне доби са вишеструким придруженим обољењима.

У Републици Српској су током прошле седмице домови здравља пријавили 4.705 акутних респираторних инфекција, те 821 обољење слично грипу, док је у болницама пријављено 27 обољелих од тешке респираторне инфекције, наводи се у саопштењу.

Од 20. до 26. јануара међу обољелима од тешке акутне респираторне инфекције 12 их је пријављено у УКЦ-у у Бањалуци, девет у добојској болници, четири у болници Бијељина и два у болници Требиње.

Из Института за јавно здравство Српске наводе да је од почетка сезоне 1. октобра пријављено укупно 60.912 акутних респираторних инфекција, 9.718 обољења сличних грипу и 193 тешке акутне респираторне инфекције.

Од почетка сезоне највећу учесталост пријављивања обољења сличних грипу имала је регија Источно Сарајево, а најмању Бијељина и Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције од почетка сезоне пријављено у добојској болници.

Највећи број обољелих од обољења сличних грипу је у узрасним групама од пет до 14 година, те до четири године, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише у узрасним групама до четири године и од 30. до 64. године.

Из Института напомињу да је неопходно редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, те често провјетравање просторија, а посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак.

"Трајање посјете треба свести на минимум, ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим", наводе из Института.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђуро из Модриче

30.01.2020 17:24

Пичи грип?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

30.01.2020 18:48

Навали народе вакцине бесплатно хахаха западна демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуклеарна зима

30.01.2020 22:48

укц цитај болница са лазнин именом, па тамо умиру и од прехладе, ко хоце стварно у клиницки центар, најблизи је у загребу. Глупани.

ОДГОВОРИТЕ