У карантину због вируса наставница из Србије

Јасмина Јовановић и њен муж Индијац од уторка се налазе у болници у граду Гоа у Индији због сумње да муж има опасни вирус из Вухана, од кога је досад умрло 132 људи, а оболело 6.057

Свијет 30.01.2020 | 13:07
У карантину због вируса наставница из Србије

Српска држављанка Јасмина Јовановић од уторка се налази у карантину у граду Гоа у Индији јер се сумња да је њен супруг Индијац заражен опасним коронавирусом, од кога је до сада умрло 132 људи, а оболело 6.057, чиме је превазиђен број случајева заразе у епидемији САРС пре 16 година.

Како сазнаје Курир, и Јасмина и њен супруг су просветни радници запослени у школи у Шангају, а на море у Индију су допутовали прошле недеље. Јасминин муж је након доласка у индијски град Уџаин осетио бол у грлу и друге симптоме вируса, због чега се сам јавио здравственим властима, док Српкиња нема никакве симптоме. И муж и жена су хоспитализовани у државној болници у Уџаину, где су им узети брисеви из грла и носа, који су послати на анализу, а резултати се очекују већ данас.

- Са Јасмином се одмах чуо амбасадор Србије у Индији и она му је испричала да се и она и супруг осећају добро, али да ће остати у болници док не стигну анализе тестова и да им је најбоље да засад буду у карантину. Јавили су се лекару из предострожности, како би евентуалну болест на време открили, али и да случајно не би још неког другог заразили. Симптоми су нестали и ако све буде у реду, вратиће се у хотел и наставити одмор - сазнаје Курир из дипломатских кругова.

Раније су индијски званичници објавили да је мушкарац са сумњивим симптомима држављанин Србије, а министар здравља државе Гоа Висваџит Ране рекао је да је брачни пар стигао преко Њу Делхија до плаже Канкона на југу ове области.

- Мушкарац средњих година показује симптоме коронавируса, попут сувог и болног грла. Боравио је у кинеском граду удаљеном око 750 километара од Вухана и пратимо његово стање. Узети су сви неопходни узорци за анализу - саопштили су индијски доктори.

У српском министарству здравља рекли су за Курир да су у интензивном контакту са здравственим властима Индије, али и Светском здравственом организацијом.

- Пратићемо здравствену ситуацију пацијената, од којих за једног индијске власти сумњају да има коронавирус. Он се тренутно налази у карантину и чекају се резултати анализа. Спремни смо да урадимо све што буде потребно уколико је заражен неко од наших држављана, али не верујемо да би ико дозволио транспорт тог пацијента у овом тренутку - додају из министарства.

(Курир)

 

Коментари / 0

Оставите коментар