Судије Суда БиХ: Не скривамо своје имовинско стање

Судије Суда БиХ реаговале су на извјештавања у којима се наводи да „судије скривају своје имовинске картоне".

Босна и Херцеговина 30.01.2020 | 11:33
Судије Суда БиХ: Не скривамо своје имовинско стање

Ради појашњења и правилног информисања јавности, Суд Босне и Херцеговине упутио је отворено писмо којег су потписале судије.

Писмо преносимо у цијелости:
 
- Судије Суда Босне и Херцеговине изјављују да редовно, без изузетка, сваке године, подносе своје финансијске извјештаје ВСТВ БИХ, како је то прописано чланом 86. Закона о ВСТВ БИХ, односно не скривају своје имовинско стање.

Савјет за управне спорове Управног одјељења Суда Босне и Херцеговине, дана 13. јануара 2020. године, донијело је пресуду по тужби Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине, поднесену против рјешења Агенције за заштиту личних података Босне и Херцеговине, којим је ВСТВ-у БиХ забрањено да врши обраду личних података судија и тужилаца на начин како је то прописано Правилником о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца од 26.09.2019. године.

Пресудом Суда Босне и Херцеговине тужба је одбијена као неоснована, односно рјешење Агенције потврђено је у цјелости. Суд је утврдио да ВСТВ БиХ нема законски основ за такву обраду финансијских извјештаја како је то прописано оспореним Правилником. Наиме, како је то утврђено поменутом пресудом Суда БиХ, члан 86 Закона о ВСТВ БиХ не прописује овлаштења ВСТВ-у БиХ која су конституисана оспореним Правилником.

До промјене законодавства које ће прописати законски основ за примјену начела оспореног Правилника, те нормирати процедуру подношења, провјере и објављивања финансијских извјештаја, на темељу пресуде од 13.01.2020. године, немогућа је свака накнадна регулација у истој ствари на исти или сличан начин.

Усвајањем „козметички иновираног“ нацрта Правилника, за који чак нису били ни сви чланови ВСТВ БиХ, како су то пренијели медији, улази се у домен најгрубљег кршења пресуде Суда Босне и Херцеговине.

Осим што се тиме најочитије вријеђа начело владавине права - принципи законитости и правне сигурности, исто представља и кривично дјело по домаћем кривичном законодавству. Ступањем на снагу таквог акта, ушло би се домен појединачног кршења конвенцијских уставних права судија.

Ради избјегавања сваке недоумице и сумње, Суд Босне и Херцеговине сматра неопходним измијенити постојећи или донијети нови закон, уколико се жели институт подношења, провјере и обраде финансијских извјештаја судија из оспореног Правилника увести у уставни поредак, јер је неприкосновени међународни стандард да питања судијског статуса морају бити уређена примарним законодавством.

Стога, Суд Босне и Херцеговине позива Вијеће министара и Парламентарну скупштину, као и све добронамјерне међународне партнере да захтијевају од истих да се ово питање што прије адекватно законски уреди на једнак начин, могуће и једним законским актом, како за политичаре - носиоце функција у законодавној и извршној власти, тако и за судије у судској грани власти.

Свакако, све ово, како би се приступило законитом и правилном третирању овог питања у пракси, те на тај начин и испуниле Пеер ревиеw препоруке и препоруке из свих осталих релевантних докумената, у првом реду оних Европске уније.

Суд Босне и Херцеговине, као једина редовна судска инстанца на државном нивоу, остат ће досљедан у промицању начела владавине права и заштити принципа законитости, на којима почивају уставни пореци свих демократских држава, а који немају алтернативу и могућност избјегавања ради било каквих циљева.

(Вијести.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ломатер

30.01.2020 11:29

Ма ја не скривају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јашта

30.01.2020 11:42

Осим готовине, депозита, трезорских касета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скривате

30.01.2020 13:11

Много висе него и сва криминална дјела сто се наталозила прасина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

30.01.2020 16:43

Ови су највеци криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

30.01.2020 16:53

Ал зато скривате муслиманске ратне злоцинце.

ОДГОВОРИТЕ