Неопходне реформе: Оваква пљачка јавних средстава је свјетски феномен

Слабости законске регулативе о јавним набавкама у БиХ свима су нам познате, а питање је да ли и предложене промјене закона доносе потребна побољшања.

Босна и Херцеговина 30.01.2020 | 08:23
Неопходне реформе: Оваква пљачка јавних средстава је свјетски феномен

Милена Мастало из Транспаренцy Интернатионала за Клиx.ба каже како је крајем 2017. године формирана Радна група Савјета министара за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама, а на састанцима који су услиједили разматрани су и приједлози организација цивилног друштва, усмјерени на повећање транспарентности и превенцију корупције у јавним набавкама.

"Значајан дио приједлога које је сачинио Транспаренцy Интернатионал у БиХ и друге партнерске организације је укључен у Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама, међутим одређена рјешења из Нацрта је потребно додатно нормирати, док су поједина спорна питања остала ван актуелних измјена, на чему је потребно радити у наредном периоду", казала је.

Нацрт закона, наставља она, доноси одређена побољшања у смислу усклађивања с директивама ЕУ, повећане транспарентности и прије свега већег надзора.

"Новчане казне у актуелном Закону о јавним набавкама БиХ су непримјерено ниске, што додатно долази до изражаја кроз компарацију са земљама регије те их је потребно повећати. Ови приједлози цивилног друштва нису усвојени у овом дијелу закона, али су уведене одређене додатне казнене одредбе за које би био надлежан Инспекторат у саставу Агенције за јавне набавке те кривичне одредбе", казала је Мастало.

Нешто другачије мишљење је Рајка Кецмана из Удружење грађана Тендер из Бање Луке. Они имају комплетан свој приједлог закона који власти игноришу, а који би својом имплементацијом, сматрају, уштедио бар милијарду КМ годишње.

"Сви прихвате наше приједлоге, али они остану у ладицама. У рад актуелне Радне групе нису укључени представници понуђача, већ само уговорних органа и то је потпуно јединствена ситуација у цијелом свијету", каже Кецман те наводи примјер да је по нашим законским рјешењима понуђач дестимулиран да заштити јавни интерес, јер скупо плаћа сваку жалбу.

Кецман сматра да се измјене које су актуелне не раде да се смањи корупција, него само да технички ускладе с ЕУ директивама те да се суштински неће ништа промијенити.

"Да неко у Европи овако и оволико користи преговарачки поступак, то би била катастрофа. Европски суд је донио пресуду да се без оглашавања могу водити поступци само кад настају венредни догађаји као што су земљотреси или поплаве кад се нема времена проводити комплетан поступак или кад су угрожени људски животи. Код нас у просјеку од 20 највећих јавних набавки 16 се проведе преговарачким поступком без јавног оглашавања. Видите у којој мјери се овдје пљачкају јавна средства, то је свјетски феномен", сматра Кецман.

Он каже и како наши политички челници јавно изјављују да не постоји политичка воља да се сузбије корупција у јавним набавкама.

"Предложене измјене неће ништа смањити, јер неће повећати транспарентност и конкурентност, неће смањити дискриминацију понуђача у односу на уговорне органе", казао је Кецман.

(Клиx)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Вук

30.01.2020 08:21

Па то је поклон тзв. међународне заједнице, мафији која води ову државу и пљачка државни новац и грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

30.01.2020 08:33

Власт системацки унистава овај напацени народ, који ипак све ово не заслузује.

Name

Ре Вук

30.01.2020 08:33

Управо тако, срљамо у катастрофу.

Name

баја и кумови

30.01.2020 09:23

.ебес диплому ако немас своју партију

Name

кум

30.01.2020 09:57

Кумић Станковић управља буџетом РУГИПП, измјестио све катастре у РС из досадашњих пристојних простора и купио нове по цени већој око 50% од тржишне, у ранијим стамбеним кућама, подрумима, тржним центрима, далеко од центра града и сл. где не пристоји државној институцији-кривично дјело чини кумче.

Name

Када будемо

30.01.2020 13:29

Имали некриминалну, способну и одговорну власт, тада неце пљацкати ни једни ни други и овдје мозе бити добро. Али......

Name

Лав

30.01.2020 14:31

Па сто не питате Инцка он све зна

Name

Маре

30.01.2020 10:25

Ми смо свјетски феномен у много цему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

30.01.2020 10:43

као што Додик бира министре, директоре да краду и за њега, тако и светски мафијаши бирају њих да за њих пљачкају свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

30.01.2020 13:20

Док се сви криминалции намире пљацком од рада вриједних градјана,имамо сиромаство огромних размјера.....

Name

Ре ре Вук

30.01.2020 12:13

Цуј срљамо у катастрофу . Па ми смо вец одавно у катастрофи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.01.2020 17:01

Морамо у нечему и ми бити први, бар у пљачкању властитог народа од стране власти.

ОДГОВОРИТЕ