СИПА запошљава кадете због раста криминала

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) у овој години би требало да прими 10 нових кадета, односно запосли додатних 10 полицијских службеника у чину млађег инспектора.

Босна и Херцеговина 30.01.2020 | 08:07
СИПА запошљава кадете због раста криминала

У Министарству безбједности БиХ, које је званично предлагач пријема нових кадета, истичу да је потребно кадровски ојачати СИПА кроз ово запошљавање, а посебно „у околностима нових безбједносних изазова као што су повратак добровољаца са сиријског ратишта, те нарастајућег криминала“.

– С обзиром на тренутне кадровске капацитете Агенције у области борбе против тероризма, прања новца, организованог криминала, злоупотребе опојних дрога, трговине људима и других кривичних дјела из надлежности Агенције, неспорно је да треба повећати број запослених у 2020. години за 10 извршилаца – млађих инспектора.

Њиховим запошљавањем укупан број запослених у Агенцији у 2020. не би прелазио горњу одобрену границу запошљавања од 789 извршилаца – наводи се у образложењу Одлуке о утврђивању Плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу институција БиХ у овој години, коју је припремило ово министарство.

По њиховим подацима, у СИПА је систематизовано укупно 955 извршилаца на позицији службеника, државних службеника и запосленика, од чега је тренутно запослено 755 извршилаца. Од укупно 680 систематизованих радних мјеста на позицији полицијских службеника, тренутно је попуњено 547 радних мјеста.

Нових 10 кадета требало би, према предложеном плану, да почне школовање у априлу ове године, а да у септембру или најкасније три мјесеца касније почну да раде као млађи инспектори.

Осим њих, у СИПА би ускоро требало да почне да ради и још 15 кадета за које се обука за чин млађег инспектора завршава ових дана.

– Њихово запошљавање се очекује у јануару 2020. Такође, у овој години очекује се и запошљавање још 8 полицијских службеника у чину полицајац, а процедура избора је у току. У предстојећем периоду очекује се и престанак радног односа по сили закона за одређени број полицијских службеника, државних службеника и запосленика, а евидентиран је престанак радног односа и по основу својевољно датог отказа – наводе из Министарства безбједности.

Приједлог одлуке је тренутно у фази јавних консултација, до 11. фебруара ове године.

Овај план, свакако, још треба да одобри и Савјет министара БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

30.01.2020 07:22

Сипа је странацка полиција.и никада неце ниста крупно урадути јер ради по налогу владајуцих.и сами су корумпирани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пик

30.01.2020 08:09

Каква борба против криминала, примају се татини и мамини синови, тарабе тешке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви

30.01.2020 09:21

Претходни коментатори су потпуно информисани. Сипа је криминална рука Криминалне групе која себе назива разлицитим именима СНСД, СДА,ХДЗ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

30.01.2020 09:48

Дјаба , када нам је тузиластво корумпирано

ОДГОВОРИТЕ