Зашто је име Луцифер забрањено дати детету на Исланду?

Покушај да детету дате име по ђаволу то јест, (Луцифер) не наилази на одобравање на Исланду, нарочито ако је реч о другој таквој ситуацији за само неколико месеци...

Занимљивости 29.01.2020 | 21:45
Зашто је име Луцифер забрањено дати детету на Исланду?

Једна од необичних ствари је и да Исланђани ретко имају презимена, већ користе патронимски систем - деца углавном узимају очево име и додају на њега "сон" (син) или "доттир" (ћерка)

Из исландске Комисије за одобравање имена наводе да неће дозволити Луцифера у званичном регистру, преноси исландски јавни сервис. Како кажу, то је "једно од имена ђавола и дете би могло да га се стиди" у будућности.

Комисија се са сличним захтевом суочила и у новембру, када је забранила име Луцифер зато што "сатанистичким асоцијацијама" крши одредбе Закона о именима. Они истичу да је име Луцифер одбијено и због тога што исландско писмо нема слово "ц", пренео је лист Моргунбладид.

Нови покушај да се име пише користећи "с" уместо "ц" такође је прошао неуспешно. Иначе, Комисија за одобравање имена је само једна у низу институција које се баве очувањем исландске традиције.

У овом случају они осигуравају да лична имена буду у складу са правилима исландског језика, који се веома мало променио још од средњег века.

Дугогодишња политика минимализовања утицаја страних језика важи и за речи које се користе за нове облике технологије, па чак и за имена коња.Међутим, комисија се протеклих година суочавала и са доста критика.

Џон Гнар, бивши градоначелник Рејкјавика и бивши министар правде Олоф Нордал изјавили су да су правила о именима застарела и често недоследна.Тако се, на пример, случај мајке којој није дозвољено да ћерку зове Блаер вукао годинама, а о њему су писали и медији изван Исланда.

Лингвиста Јоханес Бјарни Сигтријгсон изјавио је за сајт листа Рејкавик Грапевине да је често веома тешко тумачити Закон о именима. Ипак, он сматра да би без њега "исландска патронимска традиција могла да нестане за само неколико деценија".

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар