Објављен Трампов план за Блиски Исток

Председник САД Доналд Трамп објавио је свој план за Блиски Исток, за који сматра да ће решити конфликт између Израела и Палестине на том подручју.

Свијет 28.01.2020 | 22:24
Објављен Трампов план за Блиски Исток

План је објављен након састанка Трампа са премијером Израела Бењамином Нетањахуом и његовим главним политичким ривалом Бенијем Ганцом.

Припадници палестинских власти нису присуствовали, с обзиром на то да је Палестина прекинула дипломатске односе са САД пре две године када је Трамп признао Јерусалим као главни град Израела.

Трамп је истакао да нови план предвиђа останак Јерусалима као главног града Израела. Међутим, Израел ће замрзнути изградњу нових објеката у Палестини на период од 4 године, док се преговара о палестинској државности, наводи Спутњик Интернешнел.

План предвиђа две државе - Палестину којој ће главни град бити Источни Јерусалим и Израел са Јерусалимом као главним градом.

Трамп је најавио отварање америчке амбасаде у Источном Јерусалиму и додао да Палестинци треба да буду задовољни јер ово представља историјску шансу за Палестину да стекне државност и сценарио у којем ће се њихова територија дуплирати.

Он је подсетио да је урадио много за јеврејску државу, али да је желео да споразум буде добар и за Палестинце.

План признаје суверенитет Израела над великим блоковима јеврејских насеља на окупираној Западној обали, чему ће се Палестинци засигурно успротивити.

Палестинци су унапред одбацили план, оптуживши Трампа да је пристрасан у корист Израела јер је прихватио политику подршке тој земљи на њихов рачун.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мика

29.01.2020 00:42

Трамп је болестан и није у стању направити одржив и праведан договор за мир. Здраво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бели

29.01.2020 04:38

е гдје овде крај нико сретан нико задавољан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

29.01.2020 06:35

Болест је болест не дај Боже ником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозана Натогрлиц

29.01.2020 07:08

Свака цаст Трампи, потпис ти је бозанствен!

ОДГОВОРИТЕ