ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ О ДОДЈЕЛИ ОСКАРА: Џо Пеши и Ал Паћино послије 29 година номиновани у истој категорији

Ближи се 92. додјела Оскара (9. фебруара у Долби театру у Лос Анђелесу) и вјероватно сте већ чули све битно везано за номинације, сигурни смо и да имате своје фаворите на које се можете и кладити, тако да ћемо се у наставку текста бавити неким занимљивостима везаним за овај догађај.

Свијет 28.01.2020 | 15:01
ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ О ДОДЈЕЛИ ОСКАРА: Џо Пеши и Ал Паћино послије 29 година номиновани у истој категорији

1. До 1941. новине су објављивале побједнике прије саме церемоније.
2. „Моонлигхт“ је 2017. године постао први филм који је освојио Оскара са глумачком поставом сачињеном искључиво од Афроамериканаца.
3. Филмови с највише номинација у историји су „Алл Абоут Еве“, „Титаниц“ и „Ла Ла Ланд“. Сва три филма бројала су по 14 номинација.
4. Карте за прву додјелу Оскара коштале су пет долара.
5. Први и једини нијеми филм који је освојио Оскара за најбољи филм је „Wингс“ 1929. године.
6. Волт Дизни држи рекорд са највише награда - чак 26.
7. Глумица Мерил Стрип номинована је чак 21 пут, док од глумаца рекорд држи Џек Николсон који је 12 пута номинован за ову престижну награду.
8. Катрин Хепберн је рекордер са четири Оскара за најбољу глумицу (1934, 1968, 1969. и 1982)
9. Најмлађа добитница Оскара је Тејтум О’Нил која је 1974. године када је освојила награду за најбољу споредну улогу у филму „Папер Моон“ имала свега 10 година.
10. Најстарији глумац који је добио Оскара је Кристофер Палмер (82) који је добио чувену статуету 2012. године у категорији за најбољег споредног глумца у филму „Бегиннерс“.
11. Филм „Титаниц“ редитеља Џејмса Камерона номинован је 1998. године у 14 категорија, а освојио је 11 Оскара те године.
12. Најкраћи говор икада на додели Оскара одржао је глумац Џо Пеши када је добио Оскара за филм „Гоодфеллас“ 1991. године, а говор је трајао три секунде.

Док са нестрпљењем чекамо највећи холивудски догађај, љубитељи филма и седме умјетности могу додатно да зараде на својим прогнозама поводом предстојеће додјеле Оскара, јер кладионица Моззарт је и ове године изашла са понудом која се не одбија.

У категорији за најбољи филм највеће шансе се дају филму „1917“ (квота 1,45), ту Тарантиновов „Онце Упон а Тиме… ин Холлywоод“ (квота 7,00), али не можемо отписати ни филм „Јокер“ са сјајном квотом 15,0. Одличне квоте вас чекају уколико знате коме ће отићи Оскар за најбољу режију, а тамо су имена попут Сема Мендеза, Скорсезеа и Тарантина.

Можда и најинтересантније биће клађење на номиноване у категорији најбољи споредни глумац, гдје је фаворит Хоакин Феникс. Интересантно је да су прије тачно 29 година Ал Паћино и Џо Пеши били номиновани у истој овој категорији, када је побједу однео Пеши.

Све квоте на Оскара погледајте ОВДЈЕ.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар