Лукач: Мораћемо повући полицајце, проблеми са мигрантима биће већи

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да ће Министарство унутрашњих послова (МУП) у случају да Међународна организација за миграције (ИОМ) одустане од финансирања смјештаја и исхране за полицајце из Српске ангажованех на обезбјеђењу границе БиХ, морати да их повуче са границе.

Република Српска 28.01.2020 | 13:58
Лукач: Мораћемо повући полицајце, проблеми са мигрантима биће већи

Лукач је упозорио да ће то проузроковати много веће проблеме у вези са контролом уласка нелегалних миграната на територију БиХ.

"Према нашим информацијама, ИОМ је послао писмо Граничној полицији БиХ која нас је обавијестила да од 31. јануара ове године ИОМ престаје да финансира полицајце из Српске који су ангажовани на помоћи Граничној полицији у чувању границе. Немамо директну информацију од њих о томе шта се дешава, односно да ли је то недостатак средстава или се ради о њиховом одустајању од помоћи у чувању границе и спречавању нелегалних улазака у БиХ", рекао је Лукач у Бањалуци.

Он је упозорио да Гранична полиција нема довољно капацитета да сама чува границу БиХ са Србијом и Црном Гором у дужини од 650 километара.

"Када се граница отвори нелегалним мигрантима биће много лакше да улазе у БиХ. Знамо да европске земље не дозвољавају улазак на њихову територију, Хрватска на сваки начин покушава да спријечи улазак миграната на њихову територију. То значи да ће на овај начин у БиХ улазити много више миграната на много лакши начин и да ће они остајати овдје. Да ли је то циљ ИОМ-а или је ријеч о нечему другом нисмо сигурни, јер од њих немамо никакве званичне информације о овом питању", каже Лукач.

Он је подсјетио да је полиција Републике Српске у складу са споразумом са Граничном полицијом БиХ за полицајце из Српске сносила трошкове дневница и горива, док је ИОМ финансирао смјештај и исхрану.

"Ти трошкови су прошле године прешли износ од 1,2 милиона КМ непланираних средстава које смо морали да пронађемо и то је било оптерећење за буџет МУП-а Српске. Ако они одустану у потпуности од тога као што имамо обавјештење, ми ћемо морати да повучемо своје полицајце јер у буџету немамо довољно средстава да то исфинансирамо", истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, 14. јуна 2018. године је Оперативни штаб за миграције у БиХ донио закључке да се полиција Српске придружи Граничној полицији БиХ, те је на основу тих закључака направљен споразум и регулисан начин финансирања припадника МУП-а Српске који су ангажовани у чувању границе.

"Тим закључцима је Министарство безбједности у Савјету министара преузело трошкове смјештаја и исхране, а полиција Српске дневница и горива. Сада то престаје. Сада ће овај споразум престати да функционише и видјећемо шта ће Министарство безбједности које је са својим агенцијама, а нарочито Граничном полицијом, прво позвано да контролише границу, предузети да заштити границу БиХ", рекао је Лукач.

Он је поновио да МУП и власти у Српској остају при ставу да нико осим Граничне полиције БиХ и полиције Републике Српске не може да контролише границу на територији Српске.

"Имали смо раније случај да је то радила и СИПА, која има своје надлежности, али се и она повукла због немогућности да то ради. Дио људи који је СИПА повукла је надокнадила полиција Српске, али ћемо морати да повучемо наше људе, а одговорност ће морати да преузму они који су довели до такве ситуације и да одговарају за све што ће се догодити у будућности приликом уласка нелегалних миграната на територију БиХ", поручио је Лукач.

Он је нагласио да није могуће да друге агенције попут федералног или кантоналних МУП-ова уђу на територију Српске и контролипшу границу.

"То може да ради полиција Српске у складу са својим законским и уставним надлежностима. Ми немамо намјеру да на територији Федерације БиХ обављамо контролу и преузимамо њихове надлежности, али нећемо дозволити ни да то било ко други ради на нашој територији", рекао је Лукач.

ИОМ је обавијестио Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да финансира трошкове смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији у надзору границе.

Имајући у виду да на тај начин ИОМ оставља границу Републике Српске са Србијом незаштићеном у тренутку кад се очекује нови прилив миграната, Гранична полиција је, према сазнањима Срне, о томе обавијестила Министарство безбједности у Савјету министара од којег тражи да хитно буду обезбјеђена додатна средства за ову намјену како би активности МУП-а Српске на испомоћи припадницима Граничне полиције биле настављене. 

(Срна)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Боки

28.01.2020 13:02

Ма избориће се овај специјалац на батерије са мигрантима. Најбоље да их смјесте у прихватни центар у Бакинце ниже Лакташа. Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фалсификат опет!

28.01.2020 15:10

Министре, какву диплому имас и како си је зарадио?

Name

28.01.2020 15:33

Сто Па Мектиц је изјавио да мигранти нису проблем

Name

Ре

28.01.2020 15:35

Мислим да це мисија НАТОа бити подршка граничној слижби

Name

Брука и Срамота

28.01.2020 16:04

Јел то онај ламуњан сто самара колеге из народне скупстине? Фуј, министре!

Name

Xx

28.01.2020 13:06

Вазно је купити три хеликоптера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.01.2020 13:15

Да, за хеликоптере мора бити 50 милиона, они су сад најважнији, ако се они не купе пропашће РС, јер како ће политичари сад за локалне изборе обилазити све општине...?

Name

Ре

28.01.2020 13:18

А треба и 4 милиона за РТРС.

Name

Нострадамус

28.01.2020 13:28

Главни играци који владају у Републици Српској медју њима и Лукац њих не интересује опстанак Републике Српске.И радице на свему како би сто висе имиграната или боље реци досељеника удје у БиХ јер це тако бити близе и ткз.Републици Српској.Сви ови наси владари имају своје некретнине у Србији и сви до једног це да напусте власт када Република Српска буде угрозена.Тада це они који су подрзавали ову накарадну власт Милорада Додика да схвате да су остали на цједилу.Медјутим нова власт це бити ту да вас мобилисе као и 91.године.Нормално да та нова власт неце ици у било какав бој него це да ето командује и преговара и сарадјује са непријатељем. У тој новој власти це бити доста оних који су до јуце били у прослој власти они це да приступе новој власти опет из лицног интереса.Јер Нато нас неце никада примити без обзира сто многи призељкују да буду у Нато-у.Медјутим Нато це бити свуда око нас и само једна наса сусједна дрзава це бити довољно да интервенисе и та дрзава је дуго вец цланица Нато-а.Мозда гријесим уствари волио бих да гријесим ста ви мислите.

Name

Лакташи

28.01.2020 13:29

Мигранти добро нам дошли !

Name

Ре

28.01.2020 13:48

Видите нашег хероја, видите бриге, који купује три нова хеликоптера, а границу напушта да прелазе мигранти и спремни су то пребацити на савјет министара. Нова подвала. О чему смо ми управо причали прошли мјесец, него о овом. Ово је први корак од договорене издаје и мијењања услова на граници. Шта би се догодило и одакле би долазила средства када би упали у некакав сукоб? Олош пљачка и касира, а када би до тога дошло, слегли би немоћно раменима. ИЗДАЈА!

Name

ЗА КИКИ

28.01.2020 15:04

ПОГОДИО СИ У ЦЕНТАР. ТО ЈЕ ЊИХОВА НАМЈЕРА. НЕМА ЗА ПОЛиЦАЈЦЕ, НЕМА ЗА БОРЦЕ ... А ЗА АВИОНЕ ,ХЕЛИКОПТЕРЕ, ЛИМУЗИНЕ ИМА КАО ДА СМО ЊЕМАВКА. НАСИ ПОЛИТИЦАРИ СЕ ВОЗЕ У НОВИЈИМ ЛИМУЗИНАМА И НОВИЈЕМ ХЕЛИКОПТЕРУ ОД ЊЕМАЦКИХ ПОЛИТИЦАРА А 80% НАРОДА НЕМОЗЕ КРАЈ СА КРАЈЕМ БЕЗ КРЕДИТА.

Name

Софер

28.01.2020 13:10

Не смета њима што ће мигранти преплавити рс и бих. Жуља их завртање лове. Криманална банда. А и овако од кобајаги полиције рс на граници није било користи. Само кријумчарили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

28.01.2020 13:13

ионако мигранти пролазе како хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

28.01.2020 13:15

Значи да је Централа рекла да се пусти још миграната да уђу, а ви у власти се послушни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократ

28.01.2020 13:15

Мигранти су велика санса за Босну да не остане потпуно без људства. Такви као Лукац су допринијели томе да домаци оду, а сада молим, примите нове туристе са добродослицом.. Оваквом резиму какав јесте не преостаје нисте друго..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги

28.01.2020 13:19

бас це мигранти остати у бих

Name

ре Сократ

28.01.2020 14:23

Допринео Лукач одласку људи са ових простора а допринеће сада и Радончић.

Name

МУП

28.01.2020 13:22

ЛУКАЧУ РЕЦИ НАРОДУ КОЛИКО НАС ЈЕ ПРЕДАЛО ЗА ПРЕКИД РАДНОГ ОДНОСА У МУПУ ОКРУГЛО 1000 ЉУДИ КО ЋЕ ВАМ РАДИТИ ПА СВИ ЗНАЈУ ШТА РАДИТЕ СРОЗАЛИ СТЕ НАС И МУП НА НАЈНИЖЕ ГРАНЕ ВАШИ ВОЗАЧИ СУ ШЕФОВИ И НАЧЕЛНИЦИ БЕЗ ШКОЛЕ БЕЗ ЗНАЊА БЕЗ ИЧЕГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

28.01.2020 13:31

Јаране, лажеш као пас, а свестан си тога!

Name

Ре Гојко

28.01.2020 14:44

Нисмо ми никакви јарани далеко било а пошто лупаш само како баја каже де узми мало распитај се колико је људи из Муп а отисло да ради код Вишића у секјурити агенцију а још 1000 нас оде кажем распитај се нелупај .

Name

Бане

28.01.2020 15:17

Ре, Гојко. Е Гојко баш си дебил. Прескочи пар дана дневник РТРС-а и бићеш барем мало упућенији.... Да то урадиш схватио би да ови твоји секташи лажу на тоне...

Name

За Гојка

28.01.2020 15:35

Јос није отисао цовјек у Муп-у који је студије као и мастер заврсио са оцјеном 9.85.Али ме замолио ако имам икакве могуцности да би напустио и Муп и Републику Српску и отисао на запад да ради и обицни посао.То је Гојко из прве руке па ти вјеровао или не.

Name

Те муп

28.01.2020 17:24

Најгори министар муп-а, гори је чак и од чађе

Name

Бламажа

28.01.2020 13:24

Полицајци обични свакако ид тог нису имали а ма баш никакве користи ,срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

28.01.2020 13:25

проток миграната контролише запад,а не БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.01.2020 13:50

Без бриге Баја т је обезбедио НАТО снаге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

28.01.2020 13:50

а шта ће бити ако ови из ФБиХ се коначно опамете па почну враћати мигранте тамо одакле су дошли, дакле у РС ???? Јесте ли о томе размишљали рудоњини мамлази! зар мислите да ће Србија (због љубави према РС) поново примити мигранте назад, кад их се већ једном ријеши и испоручи их у РС, тј. у БиХ ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

28.01.2020 13:51

Зато има полицајаца колико хоћеш да туку голорук народ, и да убијају ако затреба мафијашком вожду. Нечовјек у људском обличју. Да је права и правде трунуо би одавно за сва учињена злодјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2020 14:42

Па нормално да це почет из ФБиХ да врацају на територији РСа... Босњаци понудили да се војска која вец прима плату распореди по граници, а срби одмах не дамо ми војску на граници са Србијом то су тамо наса браћа... Сад кад поцну врацат мигранте у РС видјет цес братске љубавли Србије...

Name

незнам

28.01.2020 13:53

Ма кој мигранти це да остану у РС не лупајте из бољег бјезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

28.01.2020 14:49

Па они мигранти који не буду имали могуцност да оду даље то је једна група.Друга група це да остану који буду финанцијски потпомогнути од стране Арапских земаља или боље рецено земаља исламског свијета.Као сто и сада остају они наси који не могу нигдје да оду то је прва група.И друга група су они који зиве на рацун ових из прве групе тј.који су добро плацени са будзета.

Name

Пролазник

28.01.2020 14:08

Таман це имигранти замјенити овај одлив градјана плус јевтинија радна снага, смјестаја има виска, зиви били па видили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

28.01.2020 14:09

Ионако наси напустају БиХ и са мигрантима имаце те веци број становника и радника па це Босна бити најаца и има да процвета ко пупољак у рузи.Лако је мени за вас лопове и багру и ви то намерно радите да би истерали своје становниство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда

28.01.2020 14:28

НАравно, мора се постовати план. Нису узалуд плацали мигранте да додју довде да би их Лукац спријецио да продју даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

28.01.2020 14:38

Ја ипак мислим да је ту било злоупотреба приликом кориштења новца донираног од стране ИОМа и ови људи одлучили да висе не буду краве музаре од 31.01...зиви били, па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

28.01.2020 14:41

Паметна одлука и тако у федерацији има их доста ови који стизу да вам буду прве комсије или подстанари има се где а и доста празнине отјерали сте народ из рс да би мигранти стигли свака цаст за власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће

28.01.2020 14:42

За мигранте нема ал за батињање свог народа, суграђана има да има :Д Ма и не треба сад ћемо у НАТО па ће они да нас бране од миграната :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

28.01.2020 14:44

Коначно је и тај проблем са границом према Србији скоро па ријешен.НАТО ће веома брзо бити на тој граници,могу одахнути и са једне и друге стране.Срецно,пао тежак терет око границе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци Странац

28.01.2020 14:57

У том слуцају искористити техницка сретства полиције те пребацивати мигранте у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYОW

28.01.2020 15:42

МРШ БАНДИТУ И ЂУБРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

28.01.2020 16:15

Јел то онај сто туце посланика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

28.01.2020 16:37

Видјели људи да имате пара за хеликоптере 48 милиона.. па ста је вама 1.2 милиона.. нису будале да вас финансирају, а ви се разбацујете милионима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.01.2020 16:37

Еу и хоце да се повуцете али и ако не незнаците ниста мигранти улазе куд хоце а Б и Х је планирана да буде резерват за избјеглице! А ти сам незнас ста си хтио јер изгледа са милокрадом се слабо договарас јер би био убједљивији кад лазес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

28.01.2020 17:00

ИОМ и министарство сигурности гурају ОСБиХ на границу са Србијом, па то је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алан форд

28.01.2020 17:28

саљи војску каква црна полиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

28.01.2020 17:49

Није то пут, те "одерасте" возаче за буџет, а овдје неможете отимати и гдје нема кеша нема ни посла, шљам похлепни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

28.01.2020 17:51

Срам те било, појављујеш се у јавности, а ударио си народног посланика у скупштини, шљаму један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.01.2020 20:18

Ко је убио Давида, вријеме је да откријеш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микола

28.01.2020 21:30

Нека повуче полицајце