У БиХ клизави коловози, магла у котлинама

Саобраћај се јутрос у већем дијелу Републике Српске и Федерације БиХ одвија по мокрим и клизавим коловозима, а магла и ниска облачност смањују видљивост на дионицама у котлинама и уз ријечне токове, као и у вишим предјелима.

Босна и Херцеговина 28.01.2020 | 08:12
У БиХ клизави коловози, магла у котлинама

Из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске савјетују опрезну вожњу и на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина гдје су учестали одрони земље и камења на коловоз.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, дионица Брчко-Доња Буковица, због радова на санацији коловоза, саобраћај се одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због извођења радова на реконструкцији раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на наведеном магистралном путу Јоховац-Руданка.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

У току су радови на изградњи Мале хидроелектране “Крупац” на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на магистралном путу на дионици Крупац-граница Републике Српске (Богатићи) на територији општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/ Црне Горе (Шћепан Поље) забрањен је саобраћај за сва возила укупне масе веће од 16 тона.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тоне и аутобусе класе “М3”, а због радова на санацији клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе превозника “Дринатранс” Зворник, који саобраћају на редовним линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима. 

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком. 

Због активираних клизишта једном траком наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, гдје се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

Магла овога јутра смањује видљивост на дионицама у котлинама и уз ријечне токове, због чега савјетујемо опрезну вожњу.

На подручју Федерације БиХ због радова на магистралном путу Јајце-Црна Ријека од 7.00 до 16.00 часова повремене су получасовне обуставе, уз 15-минутно пропуштање возила.

Послије 16.00 часова саобраћа се наизмјенично, једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел “Врандук”, током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је у времену од пола сата послије поноћи до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Због радова спорије се саобраћа и на магистралном путу Кључ-Босански Петровац (Ланиште).

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза – Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар