Промјена изборног закона у БиХ или бојкот избора?

У случају да Изборни закон БиХ остане непромијењен у дијелу унапређења изборног процеса и електронског гласања, опозиција, барем њен дио, размишља о бојкоту општих избора 2022. године.

Босна и Херцеговина 28.01.2020 | 07:30
Промјена изборног закона у БиХ  или бојкот избора?

"Крајње је вријеме да се промијени Изборни закон и да се мијењају правила јер изборни процес све више постаје бесмислен. Пријетње, уцјене, манипулације, додавање, доиксавање... нису одраз стварне воље грађана у БиХ. Треба добро размислити и учинити напор да се то уради, уколико је могуће у овој години, а најкасније до сљедећих општих избора, јер имамо осјећај да ће 2022. године бесмислено бити излазити на изобре", рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Ових дана прича о бојкоту избора посебно је актуелна у Србији, гдје ће се сасвим сигурно дио опозиционих странака одлучити да на њих не изађе, а таква ситуација, готово је сигурно, десила би се и у БиХ. Рецимо, за разлику од ПДП-а, у СДП-у сматрају да је бојкот избора глупост, и поред тога што је неспорно да је изборни процес компромитован.

"Оно што смо ми предложили јесу протести испред ЦИК-а јер знамо да је пет од седам чланова истекао мандат, а након тога и измјена Изборног закона у смислу електронског унапређења процеса. Уколико то успијемо, то ће бити унапређење. Уколико не, странке опозиције морају с више капацитета да контролишу изборни процес. Постоји капацитет опозиције да то исконтролише и на томе треба радити, а не тражити изговоре", рекао је Војин Мијатовић, потпредсједник СДП-а.

И у СДС-у кажу да се по питању унапређења изборног процеса и измјена Изборног закона нешто мора мијењати јер на недавно завршеним изборима у Хрватској могло се већ у 22 часа видјети ко је побједник, док се у БиХ на то чека мјесец дана због неких врећа из иностранства, сабирања и штимања.

"Поставља се питање објективности и реалности изласка и на локалне изборе, а поготово на оне 2022. године, уколико се на овом сегменту ништа не уради. Имамо причу на нивоу Владе РС о дигитализацији цијелог друштва, а имамо изборни процес који је као у Краљевини СХС", рекао је Зоран Латиновић, генерални секретар СДС-а.

Оно око чега се мање-више сви слажу јесте да без притиска међународне заједнице и Европске уније Изборни закон у БиХ неће бити могуће измјенити, па ни у дијелу модернизације изборног процеса, а камоли дијела који се односи на пресуде Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права.

Судећи према ставовима званичника, и у Европској унији схватили су неопходност измјене Изборног закона БиХ с обзиром на то да је Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, рекао недавно "Независним" да је за локалне изборе могуће урадити одређена побољшања, али да је генерална идеја да се свеобухватнијом реформом иде до избора 2022. године.

И Тања Топић, политичка аналитичарка, каже да је неопходно да се унаприједи изборни процес јер он није потпуно транспарентан и ослобођен превара и манипулација.

"Владајуће структуре не показују превелики интерес да нешто мијењају јер засад у потпуности контролишу изборни процес. Сам бојкот опозиције неће ништа промијенити, а сем тога упитно је ко ће све остати на опозиционој страни до наредних избора", рекла је Топићева, додајући да промјену Изборног закона и увођење новина искључиво види кроз притисак међународних актера.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Поздрав из земље Сафари

28.01.2020 06:57

Таман да Про-Интер одради софтвер за изборе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

28.01.2020 07:48

Ако се ништа не промени бојкотовати изборе. Зашто да неког трпимо годинама и годинама и да нам живот пролази у хаосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИлос

28.01.2020 08:29

БОЈКОТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

28.01.2020 09:05

Па додик је на скупстини јавно казао да це проинтер укљуцити у изборе. То је било када је Станивуковицу казао да одустане од кандидатуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

28.01.2020 09:20

нашој опозицији,као и у Србији-све смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тица

28.01.2020 10:01

Прелетачи пуштају крила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потковани ЦИК

28.01.2020 10:16

Је најодговорнији за малвwерзације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

28.01.2020 11:13

Док не додје до промјене изборног закона, "узети рецепт" од Милана Милићевић и спријечити крадју избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

28.01.2020 15:26

КО губи има право да се љути.

Name

Празна прица

28.01.2020 18:15

Е видите, у томе је вас проблем. Немате никакву идеју нити програм. Видјели сте несто на ту тему у Србији па сад и ви без икаквог резона помисљате. Да се разумијемо, излазим на сваке изборе и гласам за опозицију ко год да је у њој. Једноставно, мислим да је промјена власти позељна па цак и кад добро ради, а камоли лосе.... Медјутим, ова опозиција годинама није у стању да понуди ниста, ама бас ниста, конкретно, оригинало и другације....

ОДГОВОРИТЕ