Коби Брајан је био и успешан инвеститор

Заоставштина Кобија Брајанта у материјалном смислу превазилази оно што је зарадио за време проведено на терену, пише ЦНН.

Кошарка 27.01.2020 | 22:39
Коби Брајан је био и успешан инвеститор

У пословном свету био је познат као неко ко уме да изгради бренд, инвеститор и тренер других спортиста и оснивача компанија.

Брајант је диверсификовао своју каријеру уласком у свет инвестиција чак и пре него што је напустио НБА. Наиме, од 2013. је инвестирао са Џефом Стибелом, а основали су заједничку фирму 2016. године. Заједнички фонд имао је почетни капитал за улагање 100 милиона долара а инвестирао је у технолошке и медијске компаније, попут спортског сајта Тхе Плаyерс Трибуне, Легал Зоома, Јуицероа и дизајнера видео-игара Сцопелy.

Брајантова фирма данас има активу вредну две милијарде долара, са инвестицијама у десетинама компанија. Брајант Стибел је инвестирао у Дел, Алибабу, Епик гејмс (творци Фортнајта), као и компанију за дигитална плаћања Кларна.

Богатство Кобија Брајанта у време смрти процењује се на око 600 милиона долара.

Током каријере Брајант је само од плате у НБА зарадио 323 милиона долара. Такође се процењује да је инкасирао око 350 милиона долара од спонзорстава.

У дебитантској сезони у НБА 1996. плата му је била 1,015 милиона долара. До краја каријере просечно је зарађивао преко 25 милиона долара годишње само од основне плате. Највећу плату имао је у сезони 2013-2014. када је примио 30.453.805 долара, пише Целебритy Нет Wортх.

Брајантових 323 милиона представљају другу по величини зараду од плате у историји НБА. Испред њега је само Кевин Гарнет са 334 милиона долара.

Брајант је од плате и спонзорских уговора зарадио више од 680 милиона долара (пре одбитка пореза).

То је највише што је зарадио неки спортиста из света тимских спортова. Једини спортисти који су зарадили више од њега постигли су то у појединачним спортовима а то су Тајгер Вудс, Михаел Шумахер и Флојд Мејведер.

Али није само НБА донела толико богатство Брајанту.

У марту 2014. основао је компанију Кобе Инц. која му је служила за приватне инвестиције. Тако је Брајант купио 10 одсто удела у произвођачу спортских пића Боди армор за шест милиона долара. Потом је у августу 2018. Кока-Кола купила удео у Боди армору, а према тој трансакцији вредност целе компаније би износила две милијарде долара, што значи да је Брајантова инвестиција од шест милиона, барем на папиру, нарасла на 200 милиона долара, пре одбитка пореза.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар