На онлине шопинг становници БиХ дали 5,2 милиона КМ

Да је виртуелни простор одавно постао дио наше свакодневице, потврђује и чињеница да све више грађана БиХ и куповину обавља путем бројних онлине платформи.

Босна и Херцеговина 27.01.2020 | 07:26
На онлине шопинг становници БиХ дали 5,2 милиона КМ

Грађани Босне и Херцеговине, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ), током 2019. године на онлине куповину потрошили су 5.290.144 КМ и наручили робу у тежини од 328.302 килограма.

"Том приликом су обрачунате и плаћане увозне дажбине у износу од 1.269.926 КМ", рекли су у УИО БиХ за "Независне".

Највише наруџби путем интернета, како је речено, обавили су грађани Сарајева, за шта су издвојили 2.581.155 КМ.

"Грађани Бањалуке су на шопинг у виртуелном свијету потрошили 1.474.564 КМ, док су становници Мостара путем интернета купили робу у износу од 1.234.423 КМ", казали су у УИО БиХ.

Истичу да је 2018. године на онлине шопинг потрошено 4.911.290 КМ, док су грађани 2017. године на овај вид куповине потрошили 5.270.126 КМ.

У УИО наводе да грађани најчешће наручују текстилне производе, као што је гардероба, обућа, али и козметичке производе.

"Грађани путем интернета не смију куповати лијекове и суплементе, као што су додаци исхрани, витамини и протеини. Такве производе путем интернета могу купити само лица која су за то овлаштена", објаснили су у УИО БиХ.

Мишљења грађана о овом виду куповине и даље су ипак подијељена.

Тако неки од њих још страхују да путем онлине шопинга неће добити тачно оно што су наручили, али је с друге стране доста оних који кажу да се на овај вид куповине одлучују због недостатка времена које морају издвојити на куповину, као и непостојања појединих брендова у продавницама у БиХ.

Маја Т. из Мостара каже да не преза од куповине накита, козметике, те неких ситних, занимљивих предмета путем интернета, јер такве не може пронаћи у родном граду, а неријетко су ти производи и јефтинији на интернету.

"Већина тих производа је доста јефтинија на интернету него у продавницама, а некада просто не могу да одолим када видим на примјер добру маску за телефон коју не могу пронаћи у Мостару", рекла је ова Мостарка.

Дејан Ш. из Бањалуке каже да већ годинама уназад скоро сваке седмице купи нешто путем интернета. Савјетује да је најефикаснији начин да добијете то што сте наручили да купујете од добро рејтингованих продавача.

"Куповао сам све и свашта, од гардеробе до дијелова за телефон и компјутер. Такође, често преко свог налога наручујем производе за чланове своје породице", казао је овај Бањалучанин.

Самир Х. из Сарајева је рекао да увиђа предности онлине шопинга, али да ипак више воли пјешице отићи у куповину, јер све што жели да купи може одмах и испробати.

"Видио сам да се онлине, рецимо, може наручити много занимљиве и, како се чини, квалитетне обуће по повољним цијенама, али више волим патике да пробам у продавници па да тачно знам да ли ми одговарају или не", рекао је он.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар