Коронавирус незаустављив: Преноси се лакше него се мислило

Смртоносни коронавирус, који је идентификован у преко 2000 људи, заразан је и за вријеме инкубације, прије појаве икаквих симптома. То значајно откриће објавиле су током недјеље кинеске власти. Како пише ББЦ, то значи да га је теже уочити.

Свијет 27.01.2020 | 07:12
Коронавирус незаустављив: Преноси се лакше него се мислило

Другим ријечима, особа која га има не мора ни знати да га има, а у старту неће имати никакве симптоме. Може путовати свијетом и не изазвати никакву сумњу.

Број мртвих расте

До сада је од овог опасног вируса умрло 56 особа. У свјетлу нових открића, кинески министар здравства Ма Xиаоwеи новинарима је на недјељној конференцији казао како је порасла способност вируса да се шири.

У нади да ће сузбити или барем успорити ширење вируса бројни кинески градови, у којима живе десеци милиона људи, постали су огромне карантене. Од недјеље је забрањена и продаја дивљачи.

Што због друштвених, што због историјских разлога, Кинези умјесто хладњака и замрзивача (јер многи то и дан данас не могу приуштити) преферирају свјеже месо. Тржнице на којима се живе животиње убијају и продају јако су популарне.

Јасно, на таквим је мјестима хигијена на ниској скали, а сматра се да је управо с једне такве тржнице у Wухану кренуо смртоносни вирус.

Претпоставља се да је дошао од шишмиша, ал није познато је ли дошао са шишмиша изравно на човјека или је у питању била нека животиња као посредник. У сваком случају, Кина од недјеље увелике ограничава и забрањује такву врсту трговине.

То да људи могу имати вирус, али не и симптоме могло би, како је већ речено, увелике поспјешити ширење вируса. Период инкубације, а то је период од заразе до појаве првих симптома, може трајати од једног до четрнаест дана. Ова сазнања могу помоћи у сузбијању вируса, али поставља се питање колико је људи до сада већ напустило Кину, а да не знају да су заражени.

Очекује се повећање броја обољелих

Градоначелник Wухана Зхоу Xианwанг рекао је да очекује барем 1000 нових случајева, преноси ББЦ. Због тога се у Wухану планира у мање од десетак дана изградити нова болница. Требала би бити готова до почетка фебруара.

За то вријеме забрањено је напуштање града. Људима се савјетује да стоје код куће, а да ван излазе само кад је то нужно.

Вирус се шири свијетом

Упркос свим карантенама, вирус се наставља ширити свијетом. У Хонг Конгу је забиљежено осам случајева, пише ЦНН. И у САД-у је забиљежен четврти случај коронавируса.

Американци из конзулата у Wухану пребацит ће се у Сан Францисцо, објавио је Стате Департмент.

Та је вијест објављена у тренутку када је у Калифорнији забиљежен први случај заразе. Раније су откривени случајеви у држави Wасхингтону и у Цхицагу.

Француска министрица здравства Агнес Бузyн објавила је да ће влада из Wухана организовати евакуацију авионима својих држављана.

У Француској је троје заражених, двоје у Паризу и један у Бордеауxу, и то су први такви случајеви у Еуропи. Сви су недавно стигли из Кине и боравили су у Wухану.

Може ли лијек за ХИВ помоћи?

Кинеска фармацеутска кућа АббВие у недјељу је објавила да ће провести испитивање могу ли лијекови за ХИВ помоћи у сузбијању симптома коронавируса.

Кинеске власти затражиле су од произвођача лијекова да помогну влади у рјешавању кризе.

Здравствене власти широм свијета утркују се с временом како би се спријечила пандемија која је усмртила 56 људи, а заражено их је више од 2000.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Једу пацове

27.01.2020 06:21

Није ни цудо. Једу пацове, псе, мацке, мајмуне, свраке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

27.01.2020 08:51

Додиков вирус је опаснији од овога кинескога, опустошио села и градове, и не само жива бића, уништава и шуме, ријеке...

Name

Коментар

27.01.2020 10:22

Кинези тако зиве хиљадама година па није било Х1Н1, птицијег и свињског грипа, сиде, корона вируса и осталих срања... а сада фармацеутски концерни смањују популацију станцањем вируса којих никад није било, и зарадјују милијарде...

Name

за дудукуа...

27.01.2020 15:49

Није додик опустосио села него су Срби са планина сисли у градове. Али не само срби у БиХ, вец и сви остали у ХР и у Србији народи, побјегли јер на селу се мора радит а у граду се зезас и зивјело се до скора за кафу од пола марке... но и то је боље него ици копати. Ујина сади несто поред куце а снаха тек сисла са Мањаце и јауце јој удала се за момка у град и ево ста ме доцека... да опет копам...

Name

за Коментар

27.01.2020 16:02

Вируси или болести поријеклом из Кине су 2 пута сбрисали висе од пола Еуропско становниства.... наравно да Кинези тако зиве, они побију заразене и готово. пре није било ни кретања ни возова, сад је кина веома веома умрезена гдје милијарду њих путује на посао у обалне градове, и праце мостове и путеве сиром свијета а за нову кинеску годину се врацају и опед одлазе од куце

Name

Стојан

27.01.2020 06:58

Нови вирус нико још са сигурношћу не зна како се преноси ,кад му је инкубација, и како дјелује а возају аутобус пун туриста из тог Wухана да у пола јануара обилазе Неум и Дубровник. Сад кажу долазе и у Сарајево ?? Па ко је овдје луд шта се дешава ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

За народ БиХ

27.01.2020 07:58

Народ у БИХ (сав, без разлике) је луд. Умјесто да оду и блокирају границу, пуштају улазак темпиране бомбе која би могла у наредних пар дана однијети и прве прве БИХ жртве. Та "елита тзв. политичара" нити ста зна, нити ста ради, нити се брине на било који начин чак ни за здравље своји крезубих бираца. У ОВОЈ ЗЕМЉИ КОЈОМ МЕСАРИ, УЧИТЕЉИ, ДИПЛОМЦИ С КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА ВЛАДАЈУ, НЕ ЗНА СЕ КО ЈЕ ЛУД А КО ЗБУЊЕН. АЛИ СВАКАКО, ОВДЈЕ ВЕЋ ДУГО /ЕБЕ ЛУД ЗБУЊЕНОГ

Name

Маја

27.01.2020 07:17

Довезли их да и БиХ заразе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxкалибур10

27.01.2020 07:51

Браво за кинеске туристе у Неуму. Браво за власт БиХ. А како се мислите (власт БиХ) ви сачувати? Лимун не помаже! Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трава не расте!

27.01.2020 08:16

Вирус је мала маца у односу на додикове црвене скакавце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

27.01.2020 08:37

Су преплавили кинески туристи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кинез

27.01.2020 09:11

кихнула кинескиња у трамвају, на следецој станици остао само возац , она и фрајер сто је имао слусалице у усима ! :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

агент

27.01.2020 09:34

Амери убацили вирус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов

27.01.2020 09:50

ЧИМ БУДЕ ТРЕБАЛО ДА СТАНЕ СТАЋЕ.ИСТО КАО И СВИ ОСТАЛИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВИРУСИ.НИШТА НИЈЕ КАКО ИЗГЛЕДА И КАКО СЕ СЕРВИРА ПРОПАГНДОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па да

27.01.2020 10:22

наравно да фармацеутске куће треба да помогну, па ради тога је и створен тај вирус, багра у цијелом свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

27.01.2020 17:43

Сведска це бити погодјена јер је пуно Сведа на Таиланду, а процјене из ЕУ казу да сваки други дан се удупла број заразених... Није вазно подруцје Wухан, СВИ главни градови у Кини су инфицирани, американци извлаце дипломатско особље. Објавите слику Кине са инфицираним подруцјима, па вирус је у Француској, Скотској, Америци, латинској Америци. у Африци и не тестирају јер нико карантин не би ни постовао.

ОДГОВОРИТЕ