Србин у Вухану: Не страхујем, али хоћу кући

Стефан Војнић (27) из Београда, који се тренутно налази у "најопаснијем" граду на свијету, Вухану, и већ неколико дана је у карантину због појаве коронавируса, за Тањуг каже да не страхује од заразе, јер се строго придржава свих правила, али да, ипак, једва чека да се врати кући.

Србија 26.01.2020 | 18:31
Србин у Вухану: Не страхујем, али хоћу кући

Вухан описује као "град без људи", гдје су затворени сви видови јавног превоза од аутобуса, метроа до аеродрома, у појединим радњама рафови су празни, али, каже Стефан, тренутно има довољно намирница за све.

"Нема ни панике, макар је ја нисам примијетио", истиче он у телефонском разговору за Тањуг и наводи да се сви придржавају правила - носе се маске на улицама, избјегава контакт с људима и животињама, редовно перу руке...

Међутим, каже, иако је стање мирно и без панике, у "ваздуху се осјећа непријатна тензија", јер је, ипак, наводи Стефан, ријеч о тренутно највећој епидемији на свијету.

"И ја се строго придржавам правила, али не осјећам неки страх од заразе... Тешко и да могу да се заразим, јер не долазим у контак са другим људима, одем до продавнице, вратим се назад у собу и проводим вријеме у затвореном простору", описује свој дан Стефан.

У Вухан је дошао септембра прошле године због студирања на Вухан универзитету, а у Београд је планирао да се врати 6. фебруара, за када има купљену карту.

Међутим, његов повратак је засад под знаком питања.

"Пошто је град тотално блокиран, чак и околни градови, па и цијела ова провинција, сада сам у контакту с Амбасадом Србије с којом разматрам да ли могу некако да изађем из провинције и да летим из неког другог града", испричао је Стефан за Тањуг.

Додаје да и Амбасада Србије и кинеска влада раде све што могу да заштите што већи број људи.

Према Стефановим ријечима, у Вухану има још неколико српских држављана и зна да је Амбасада Србије са свима у контакту, додајући да су они "мање-више сигурни, јер је уведен карантин, па је тешко добити вирус ако се придржавате правила.

"Иако не страхујем од вируса, волио бих да се вратим што прије, да се не излажем непотребном ризику. С друге стране, надам се да карантин неће потрајати дуго", каже Стефан и додаје да је под карантином тренутно 33 милиона људи.

Истиче и да се у међима шире и поједине "лажне вијести", као на примјер, да се вирус преноси преко очију, или да "људи падају по улици" због посљедице коронавируса, како су поједини медији у писали.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опабрале

27.01.2020 02:28

Остани ти тамо сигурније је

ОДГОВОРИТЕ