Коронавирус шири се свијетом,медју умрлим има и љекара

Један кинески љекар из болнице у Вухану умро је девет дана након што се заразио смртоносним коронавирусом док се борио да спасе заражене пацијенте у граду.

Свијет 25.01.2020 | 12:54
Коронавирус шири се свијетом,медју умрлим има и љекара

Државна телевизија је објавила да је 62-годишњи доктор Лианг Вудонг умро од вируса.

Није јасно да ли је његова смрт већ урачуната у званични биланс од 41 жртве заразе коронавирусом, од чега је 39 из централне провинције Хубеј, гдје се налази Вухан, град у којем је избила епидемија.

Извјештаји кажу да је други љекар Ђианг Ђијун умро од срчаног удара због исцрпљености од лијечења великог броја пацијената, пише Гардијан.

Око 56 милиона људи сада је подложно ограничењима кретања, док власти проширују забране путовања у централној провинцији Хубеи, које сада погађа 18 градова.

 

Возила која нису неопходна биће забрањена у центру града Вухан од 26. јануара.

Кинеска национална здравствена комисија саопштила је да је формирала шест медицинских тимова од укупно 1.230 медицинског особља за помоћ Вухану, гдје су болнице препуне пацијената. Три од шест тимова, из Шангаја, Гуангдонга и војних болница стигли су у Вухан.

Претходно је почела и изградња нове болнице специјално за пацијенте који су заражени овим новим вирусом.

Како су саопштиле кинеске здравствене власти, 67 болница је отворило посебне хитне службе за пацијенте са грозницама и симптомима коронавируса. До сада се заразило 11 медицинских радника. Три су излијечена, а остали под надзором.

Кинеска традиционална медицина користиће се заједно са западном медицином у лијечењу обољелих од коронавируса, саопштено је из Здравствене комисије у Хубеију.

У међувремену је саопштено да су пријављени први случајеви у Европи, тачније у Француској гдје је троје људи заражено, а затим и у Аустралији и Малезији.

Аустралија сада има четири потврђена случаја вируса, један у Мелбурну и три у Новом Јужном Велсу. Тројица мушкараца из Новог Јужног Велса, стари 43, 45 и 53 година, стигли су директно из Вухана.

Сви заражени људи изван Кине су недавно били у Вухану.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

25.01.2020 12:41

У Хонг Конгу још нема вируса? Чудно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

25.01.2020 17:52

У Хонг Конгу прогласено ванредно стање...