Вирус хара у Грчкој: Заражен и предсједник

У Грчкој је регистрован нагли пораст броја тешких случајева оболијевања од грипа и умирања од те болести.

Вијести 24.01.2020 | 20:46
Вирус хара у Грчкој: Заражен и предсједник

По Националној организацији за јавно здравство (ЕХОД), од октобра до прошле недјеље пријављено је 59 тешких случајева грипа, од којих је 50 лијечено на одјељењима интензивне његе.

Само прошле недјеље 27 од 50 случајева примљено је на интензивну негу. Указује се да се 42,4 одсто пацијената у одјељењима интензивне његе разбољело иако су били благовремено вакцинисани против грипа.

У Грчкој је укупно пријављено 13 смртних случајева од компликација те болести, од чега је седам било на одјељењима интензивне неге.

Такође је повец́ан број посјета љекарима пацијената са симптомима грипа: са око четири одсто од укупног броја почетком овог мјесеца, на шест одсто у другој недјељи јануара.

Од укупно 205 клиничких узорака које су болнице послале надлежним лабораторијама прошле недјеље, 39 одсто је било позитивно на вирусе грипа.

Вец́ина вируса грипа је била "типа А", а преовлађују "подтипови А (Х1Н1)" и "А (Х3Н2)".

Министарство здравља је издало циркулар са упутствима о мјерама предострожности за спречавање ширења грипа у школама, почев од тога да обољели ђаци и наставници не излазе из куц́е све док им не прође повишена температура, и бар још 24 сата пошто им више не буду били потребни антипиретици.

Школама је препоручен детаљан низ хигијенских мјера.

Заражен и предсједник

Министарство здравља ће у школама подијелити упутства о превентивним мјерама да би се спријечило ширење вируса у учионицама.

Истовремено, грчка агенција АНА је објавила да је предсједник Павлопулос примљен у болницу са симптомима вирусне инфекције.

Болнички извори наводе да ће он остати током ноћи у болници и да ће му том приликом бити обављен и редован годишњи преглед.

Из Предсједништва је претходно објављено да је Павлопулос отказао све за данас планиране састанке.

(Бета)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Деда

25.01.2020 07:18

Предсједник заразен. Сада це бити тајни телефонски;”хало инамо вакцину али цес је добити само ако урадис то,то и то.у противном умри?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.01.2020 13:34

Вакцинама су их и заразили. Читај текст.