Макрон истјерао полицајце из цркве (ВИДЕО)

Француски предсједник Емануел Макрон избацио је припаднике израелске полиције из цркве Свете Ане у старом дијелу Јерусалима.

Свијет 22.01.2020 | 20:29
Макрон истјерао полицајце из цркве (ВИДЕО)

Снимци инцидента приказују видно љутитог Макрона који позива на поштовање правила у цркви која је, по међународним правилима, француска територија.

"Сви савршено добро знамо правила. Не свиђа ми се оно што сте урадили преда мном. Изађите напоље", рекао је Макрон, али је остало нејасно шта је изазвало његову оштру реакцију.

На снимку се види како се Макрон обраћа припадницима израелске полиције ријечима да су одлично обавили посао у граду и моли их да поштују правила која постоје вијековима, па француски медији претпостављају да је сам улазак израелских безбједњака разлог његовог негодовања.

Сличан инцидент догодио се 1996. године приликом посјете тадашњег предсједника Француске Жака Ширака када су припадници израелских снага безбједности, који су носили оружје, спречавали Палестинце да приђу Шираку.

"Доста ми је овога. Шта желите, да се вратим назад у авион и одлетим у Француску? Да ли то желите?", рекао је тада Ширак израелској полицији. Тадашњи премијер Израела Бењамин Нетањаху рекао је да је повећано обезбјеђење нужно након убиства израелског премијера Јицака Рабина годину дана раније.

Макрон у Јерусалиму учествује на Петом свјетском форуму о Холокаусту, који се одржава данас и сутра.

"Родно мјесто Дјевице Марије"

Црква Свете Ане је изграђена у 12. вијеку на мјесту за које су витезови крсташи вјеровали да је родно мјесто Дјевице Марије. Црква је постала руина током Отоманске власти над Палестином. 

Коначно је враћена Француској након Кримског рата као поклон султана Абдулмеџида И Наполеону ИИИ, у знак захвалности за помоћ у рату.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

добар пример

22.01.2020 20:17

Овако би требали да буде у свим православним храмовима у Св Земљи,а не да на Велики Петак и све празнике до зуба наорузани ходају око Кувуклије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

23.01.2020 07:50

Прави КАТОЛИК Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ