Ово су највећи загађивачи Европе, осам на Балкану

Стручњаци годинама упозоравају на проблем у вези са термоелектранама на Западном Балкану, а ове године посљедица је да смо имали најзагађенији ваздух на свијету.

Свијет 22.01.2020 | 14:07
Ово су највећи загађивачи Европе, осам на Балкану

Остаје питање на које све начине ће ово загађење утицати на здравље грађана са ових простора.

Алијанса за здравље и животну средину - ХЕАЛ у оквиру кампање "Европа без угља" у фебруару 2019. објавила је извјештај о утицају термоелектрана на јавно здравље.

У овом извјештају се наводи да је, према подацима из 2016. године, Термоелектрана "Костолац Б" највећи загађивач у Европи када је ријеч о сумпор-диоксиду. Према овом извјештају, на Западном Балкану постоји 16 застарјелих електрана на угаљ које угрожавају јавно здравље и стварају огромне количине материја које загађују ваздух.

Посљедице ових загађења су, пише у извештају, 3.000 преурањених смрти годишње, 8.000 случајева бронхитиса код дјеце и друге хроничне болести "које здравствене системе и привреде коштају укупно 6,1–11,5 милијарди евра".

Термолектране на угаљ у земљама Западног Балкана: Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонија, Црној Гори, Косову и Србији, иако нису чланице Европске уније, загађују ваздух у земљама Уније емитујући забрињавајуће високе нивое загађујућих материја.

 

У овом извјештају стоји да Свјетска здравствена организација (WХО) наводи да се ниједан ниво загађења ваздуха не може сматрати ‘безбједним’ и да је веза између загађења ваздуха и респираторних и кардиоваскуларних болести неспорна. Удисање честица, чак и на ниском нивоу, може довести до физиолошких промјена у тијелу које штете здрављу.

Осам  од  десет  највећих  загађивача  међу  термоелектранама  на  угаљ  у  ЕУ  и  земљама  кандидатима за чластво у ЕУ налази се на Западном Балкану.  

"Године 2016., српска термоелектрана Костолац Б надмашила је Угљевик из Босне и Херцеговине, постајући  најозлоглашенији  загађивач сумпор диоксидом. Костолац Б и Угљевик чине половину  укупног загађења СО2 из  термоелектрана на угаљ у региону Западног Балкана. Само ове две термоелектране одговорне су за око 25% укупних  емисија СО2 из угља у ЕУ и на Балкану заједно", истиче се у овом извјештају.

(Бука)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Белла Италиа

23.01.2020 04:38

Ма немате бриге, то су електране на издисају, југа направила, сељаци раубовали, електране пред распадом, а људи који их знају направити и поправити отисли у њемацку. Балканским ортодоксним идиотима струја и онако не треба, у мраку су са и без струје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

23.01.2020 13:40

Честитке на овом сатиричном кментару.

Name

НОРМАЛНО

02.12.2020 10:40

ШТА БРИГА ГАСТАРБАЈТЕРА О КОСТОЛЦУ, КАД СЕ НИКАД НЕЋЕ ВРАТИТИ ОВДЕ, ЗАЛУДАН ЧОВЕК.