Потписано: Косово укида таксе према Србији?

- Приштински портал "Газета експрес" објавио документ за који наводи да, између осталог, обавезује Косово да укине таксе према Србији, преноси Спутњик.

Србија 22.01.2020 | 11:08
Потписано: Косово укида таксе према Србији?

Реч је о документу потписаном у Берлину о успостављању авио-линије Београд - Приштина

Приштински портал тврди да наводно поседује комплетан документ у односу на оно што су две стране објавиле као "писмо о намерама" и то као засебна документа о оном на шта се две стране појединачно обавезују да испоруче за слободне ваздушне коридоре.

Косово се, према документу приштинске стране и Кфора са "Луфтханзом", такође обавезује и да ц́е споразуми о слободи кретања и ИБМ споразум (Споразум о интегрисаном управљању прелазима) који су постигнути у Бриселу, примењивати и на путнике, пошту и терет који се буду превозили на овој релацији, преноси Коссев.

"КФОР задржава право на контролу ваздушног простора изнад Косова у складу са међународно признатим споразумима мисије НАТО-а на Косову. У складу са споразумом и договором Косовска управа цивилног ваздухопловства и КФОР ускладиц́е и потписац́е Договор о усклађивању поступака о линији Београд-Приштина. У сваком тренутку Косовска управа цивилног ваздухопловства, аеродром у Приштини и КФОР у обавези су да обезбеде безбедан лет, укључујуц́и слетања на релацији Београд-Приштина", наводи се у документу.

Истовремено, приштински лист "Коха диторе" оцењује да се "косовска државност доводи у питање" у документу који је косовска страна потписала у Берлину, јер се избегава употреба назива косовских институција.

У писму које је Косово потписало са три друге стране косовска управа цивилног ваздухопловства назива се: „Власт за цивилно ваздухопловство на Косову“.

Говори се о отварању посебне линије између Приштине и Београда, али се избегава терминологија назива државних институција, пише приштински дневник.

Тако се нигде не помиње АСХНА - скрац́еница за државну агенцију за навигацију, а користи се само "Јединица за ваздушни саобрац́ај" - термин који је био у употреби пре него што је Косово прогласило независност, преноси Тањуг.

Приштински лист сматра да то показује да су косовске и српске власти потписале два различита писма специфична за њихов рад.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Браво

22.01.2020 11:32

Корисран напрwдак за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре браво

22.01.2020 12:36

Фино написано.

ОДГОВОРИТЕ