Вучић: Београд остаје посвећен чланству ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Београд остаје посвећен чланству у ЕУ упркос одгађањима приступања која су без преседана, истичући да је "сит придика" европских лидера о блиским везама са Русијом и Кином.

Србија 21.01.2020 | 22:44
Вучић: Београд остаје посвећен чланству ЕУ

"Доста ми је придика и тога да ми сви говоре о сарадњи са Кином, Русијом, а онда видим да се сви други састају са Си Ђинпингом и /Владимиром/ Путином и то чешће него ја. Радите свој посао, ви сте суверене државе, Србија је суверенА држава. Радимо све што је најбоље за наш народ и за нашу земљу", рекао је Вучић за "Јуроњуз".

Одговарајући на питање шта би изабрао када би морао да бира између ЕУ и Русије, Вучић је рекао да западни медији имају проблем да схвате да су односи Београда са Москвом за добробит српског народа и Србије.

"Увек кажем Путину и то не кријем, као многи други политичари из ЕУ, јер када виде Путина они заборављају одакле су. Ја му кажем да смо на европском путу и да је то наш стратешки циљ. Међутим, то не значи да ћемо, чак и ако постанемо чланица ЕУ, пресећи везе, прекинути односе са Русијом, Кином и другима", рекао је Вучић.

Он је додао и да неће доносити погрешне одлуке како би удовољио ЕУ или Москви и додао да не зна да ли ће Србија бити дио ЕУ за три, пет или седам година, али да ће очувати своје односе за добробит народа.

Вучић је рекао да Србија остаје на путу придруживања ЕУ, иако је разочарана пројектом.

"Србија нема пуно ентузијазма, међутим и даље смо посвећени путу ка ЕУ јер не видимо праву алтернативу. Ми смо на том путу већ 20 година. Мислим, осим Турске, ниједна земља није толико дуго чекала", рекао је предсједник Србије.

Вучић је одбацио тврдњу да је спор процес у нормализацији односа са Приштином био искључиви разлог због којег је Србија иза "кривуље приступања" и додао да су за то криви и недостатак подстицаја ЕУ и западних савезника.

"То је углавном због односа Београда и Приштине. Међутим, у исто време, чак и данас ја о томе не разговарам само са европским званичницима, већ и са америчким државним секретаром Мајком Помпеом. И питао сам га ако постигнемо споразум са Приштином, ако пронађемо компромисно решење, да ли ће то бити довољно да се придружимо ЕУ. И нико из ЕУ, или чак из САД, јер блиско сарађују, није могао да потврди да ћемо постати део ЕУ", рекао је Вучић.

Он је додао да то значи да Србија мора да чека на одлуку и закључак ЕУ, да ли желе да виде Србију као дио Уније или не, преносе београдски медији. 

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

21.01.2020 23:18

Без НАТО нема ни ЕУ.. Па сад ти гледај одакле сијева

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

22.01.2020 01:20

У ЕУ из практичних разлога и за добробит свог народа. Русија ће увијек бити У срцу. Сад је на реду СПЦ да прихвати Грегориан календар па да коначно можемо славити Божић кад и већина хришћана.

ОДГОВОРИТЕ