Трамп пред судом: Почело суђење за опозив

Вечерас је почео процес опозива америчког председника Доналда Трампа. Суђење ће започети изношењем уводних речи две стране. На отварању суђења обе стране ће изнети своје уводне речи. Тужиоци из Заступничког дома ће прочитати две тачке оптужнице - за злоупотребу моћи и опструирање рада конгреса.

Свијет 21.01.2020 | 21:10
Трамп пред судом: Почело суђење за опозив

Вођа републиканске већине Мич Меконел рекао је како жели да суђење траје што краће. А демократе су поручиле како је најављени кратки временски оквир настојање да се прикрије недолично председниково понашање.

Вођа демократа у Сенату Чак Сумер казао је како је предложена републиканска резолуција која одређује начин суђења Доналду Трампу у Сенату "ништа друго, него национална срамота". Сумер је критиковао план вође републиканаца у Сенату Мича Меконела, према којему би се одржала саслушања која би трајала до дуго у ноћ.

- О нечему тако важном као што је опозив, Меконелова резолуција није ништа друго него национална срамота и оста ће записана у историји као један од најмрачнијих дана Сената - рекао је Сумер на конференцији.

Наведена резолуција предвиђа суђење од 48 сати у којему ће тужитељи, двоје демократа из Заступничког дома, и четверо Трампових адвоката имати једнако времена за изношење својих аргумената током четири дана.

Тужиоци су председник Одбора за обавештајне послове Заступничког дома Адам Скиф и председник одбора за правосуђе Заступничког дома Џери Надлер.

Трампа на суђењу заступају саветник Беле куће Пет Циполлоне, лични Трампов адвокат Џеј Секулов, Кеин Стар, бивши независни саветник чија је истрага утрла пут за процес опозива Била Клинтона те пензионисани професор права на Универзитету Харвард Алан Дершовиц.

Сумер је казао како ће затражити да Бела кућа достави записе разговора о америчкој помоћи Украјини.

- Први амандман који ћу поднети ће бити захтев да Сенат затражи документе од Беле куће повезане с оптужбама против председника - рекао је Сумер.

Трамп је опозван у Заступничком дому у децембру, али у Сенату ће до тога тешко доћи, будући да је потребна двотрећинска већина, а републиканци, за разлику од Заступничког дома, у Сенату имају већину.

Четири месеца након што је избио украјински скандал и засенио крај Трампових мандата те 10 месеци пре него Американци излазе на изборе како би одлучили хоће ли га поновно изабрати за председника, 100 чланова Сената почело се окупљати у 13 сати по локалном времену, а председник Врховног суда Џон Робертс ће председавати суђењем.

(Индеx)

Коментари / 0

Оставите коментар