Због климатских промјена пријете таласи избјеглица

Свијет мора да се припреми на талас избјеглица пошто постоји могућност да више милиона људи побјегне из својих домова због утицаја климатских промјена, упозорио је данас високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди.

Свијет 21.01.2020 | 20:25
Због климатских промјена пријете таласи избјеглица

Гранди је за Ројтерс, на маргинама Свјетског економског форума у Давосу, рекао да пресуда УН која је донесена раније ове недјеље значи да земље пријема морају да се односе према онима који бјеже због климатских промјена као према избјеглицама.

Одбор за људска права УН је, наиме, донио у понедељак пресуду у вези са Иоанеом Теитиотеом из Кирибатија, острвске државе у Тихом океану, који је покренуо случај против Новог Зеланда пошто му власти те земље нису одобриле захтев за азил.

"У пресуди се наводи да ако постоји непосредна претња по ваш живот због климатских промјена, усљед ванредне климатске ситуације, и ако пређете границу и одете у другу земљу, не би требало да будете враћени назад јер ћете ризиковати ваш живот, као и у рату или у случају прогона", објаснио је Гранди.

Он је додао да свијет треба да буде спреман на велики талас људи, који се селе против своје воље.

"Не бих се усудио да говорим о конкретним бројевима, то је превише спекулација, али свакако говоримо о милионима овде", навео је Гранди.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Усуд

21.01.2020 20:06

Читав свијет чека прогон , мало по мало сви ћемо да селимо само не знам гдје, вода ће ускоро бити као суво злато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје мишљење је

22.01.2020 03:47

Да су све ове "климатске промјене" изазване вештачки, тј човјековом руком, да би се манипулисало свјетином, тј руљом, робљем, како год хоћете, и да би нас пресељавали сад тамо, сад овамо, ко пинг понг лоптице- мада ми, искрено речено није јасно зашто?! Можда зато да нас тотално измијешају, да се више не зна ко је био бијелац а ко црнац, ко жути косооки Кинез, а ко Индијанац црвенокожац?! Вјероватно је циљ да сви будемо једнообразни, да сви говоримо једним језиком (енглеским, наравно, пошто есперанто пројекат није успио), да сви славимо један Божић и једну нову годину, да сви прихватимо један календар (грегоријански, наравно), да НЕСТАНУ НАЦИЈЕ! Само, "елита" би требала знати, да може негдје, ипак, доћи до куршлуса, дал изазваном људском грешком, случајно или намјерно, тако што се неко побуни, или се, једноставно, побуни природа, или БОГ једноставно каже - доста више- па дође до апокалипсе или смака свијета!!! И то ће се, највјероватније и десити, и то свакако неће бити први пут! Али неко ће се ипак спасити, врло мали број, али неко ће остати, да исприча како је било, да напише Књиге и да опет напуни земљу! Спасиће се они, који за ројем пчела буду побјегли у планине, зато ослушкује природу, ону праву, исконску, а ову умјетну препознајете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

22.01.2020 08:55

А ако Амери почну да мигрирају ка ЕУ,због торнада,поплава....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.01.2020 09:36

Само подигнути високе таласе, "природне" да богме(онако како њихове газде раде), да не могу проћи, и проблем ријешен!

Name

рациц

22.01.2020 09:48

Демилитаризујте планету Земљу, на слободу пустите људе попут Јулијана Асанза а у затвор ставите све оне о којима је он писао... и "избјеглица" висе неце бити... све остало је само фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Рачића

22.01.2020 13:58

Јесте брате, управо тако! Само ко то да уради?

Name

покајте се док има времена

23.01.2020 02:02

А мозда долазе опомене зато сто 1% људи дрзи висе него остали. Како је теско богатоме уци у Царство Небеско.

ОДГОВОРИТЕ