Вучић: Очекујем посјету Гренела у Београду

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће специјални изасланик предсједника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел у наредним данима посјетити Београд.

Србија 21.01.2020 | 18:17
Вучић: Очекујем посјету Гренела у Београду

Вучић, који се у Давосу састао са савјетником предсједника САД за безбједност Робертом О'Брајаном, пренио је новинарима да је представника америчке администрације замолио за веће разумијевање за позицију Србије.

Он је рекао и да је О'Брајану захвалио за то што је увијек спреман да саслуша аргументе српске стране.

– Рекао сам да су за нас веома важни односи са САД. Знамо колико смо мали и за нас је значајно да САД показују поштовање – рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, разговор је био дуг, отворен, искрен и веома пријатељски, пренијели су београдски медији.

– Рекао сам да смо ми једина земља не само у нашем региону, већ и у ширем окружењу, која је подржавала избор (америчког предсједника Доналда) Трампа и да бисмо вољели да га угостимо, као и самог О'Брајана – додао је Вучић.
Он је рекао и да је на неформалном скупу у Давосу, на којем је био и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, говорио о проблемима које Србија има у региону, док је Тачи више причао о визној либерализацији.

– Тачи је примјетио да неки из Европе нису поздравили договор Београда и Приштине о увођењу авио-линије и упитао да ли је то због америчке подршке – рекао је Вучић.

Он је навео да је споменуо наставак дијалога и укидање такса које је Приштина увела на робу из централне Србије и да је, како је рекао, увидио да су његови саговорници разумјели зашто је то проблем.

Одговарајући на питања на панелу “Дипломатски дијалог о теми западног Балкана”, о куповини руског оружја, Вучић је рекао да Србија купује само одбрамбено наоружање.

– Рекао сам да ми купујемо одбрамбено оружје јер хоћемо да будемо у ситуацији да заштитимо своју земљу. Мислим да су схватили – додао је Вучић.

Вучић је рекао новинарима да је данас присуствовао на два панела, политичком и економском, као и да због правила “четам хаус” не смије да открива ко је и шта тачно рекао.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар