Да ли је Савјет министара у блокади?!

Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ и бивши министар безбједности Драган Мектић тврди да се Савјет министара БиХ налази у блокади, истичући да је за мјесец дана, откако је конституисана нова власт, одржана само једна сједница тог тијела.

Босна и Херцеговина 21.01.2020 | 12:42
Да ли је Савјет министара у блокади?!

- Откако су именовани нови министри одржана је само једна сједница Савјета министара. Сјећам се времена кад смо ми именовани да је већ у првом мјесецу одржано чак шест сједница! Шта се уопште тамо дешава и зашто Савјет министара не ради свој посао? Ту имате и додатне проблеме због неименовања једног министра и једног замјеника министра из реда српског народа, тако да ми све то дјелује као да су повучене неке политичке кочнице и да се Савјет министара налази у својеврсној блокади - каже Мектић за Инсајдер.

Он, између осталог, тврди да недавно конституисана нова власт на нивоу БиХ већ на старту тешко може да функционише јер, према његовим ријечима, коалициони партнери немају никакву заједничку програмску платформу.

- То није никаква програмска коалиција, већ коалиција за расподјелу фотеља и функција. Чим су добили позиције они су се задовољили, свако има своје интересе и не постоји ништа друго око чега су се усагласили. На задњој сједници Представничког дома парламента БиХ у 70 одсто случајева странке које чине владајућу коалицију нису гласале заједно - истиче Мектић.

На питање да прокоментарише приједлог новог министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића да за директора СИПА буде именован досадашњи директор полиције РС Дарко Ћулум, Мектић одговара да је то "класично политичко именовање".

- Радончић је сам рекао да је са коалицијом на политичком нивоу договорио да Ћулум буде директор. То искључује сваку врсту професионализма и значи да ту уопште нису били важни квалитети и референце кандидата, већ једино оно што је договорено на политичком нивоу. То значи и да се кроз полицијске агенције остварују разни политички утицаји, могућност политичког кадровирања и утицаја политике на рад полицијских агенција. агенција.

Тиме се искључује било каква независност и професионализам. На страну то што у конкретном случају постоје проблеми са Ћулумовим именовањем и у случају "Правде за Давида" и још неких тешких нерасвијетљених убистава у вријеме кад је он био на дужности директора полиције РС. Очигледно је да у тим случајевима полицијски посао није одрађиван професионално и одговорно - каже Мектић.

Он је за Инсајдер потврдио и то да се СНСД противи избору Мирка Шаровића на мјесто предсједавајућег парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА, односно да та странка, како каже, подржава избор лидера СДП-а Нермина Никшића на ту функцију.

- СНСД-у је једино стало до тога да то не буде неко из СДС-а, иако је то изван сваке здраве логике и памети. Имате директора ОБА из реда Бошњака, а сад желите да из реда Бошњака постављате и шефа комисије за надзор?! Ако се имало резонски гледа, на то мјесто требало би да дође Србин, али СНСД-у је стало само до тога да то не буде неко из СДС-а, а што то неће бити српска позиција то им нимало није битно. Њима је главна ствар да се обрачунавају са СДС-ом - тврди Мектић. 

У прилог томе, како каже, свједочи и недавна оптужница Тужилаштва БиХ против њега због наводне злоупотребе положаја док је обављао функцију министра безбједности.

- То није оптужница, већ чиста политичка конструкција иза које стоји СНСД. То се види и по томе што је оптужницу подигла ћерка истакнутог члана СНСД-а и постоје врло вјеродостојна сазнања да је она то радила у договору и уз благослов кључних људи у СНСД-у. У оптужници се налазе чисте небулозе које немају везе с истином - каже Мектић.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

САВЈЕТ МИНИСТАРА БиХ ?

21.01.2020 11:53

ПО НАЗИВУ РЕКЛО БИ СЕ ДА ЈЕ ТО САМО ЈЕДНО САВЈЕТОДАВНО ТЈЕЛО ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

21.01.2020 14:29

Јел Мектић био на пресс конференцији?

Name

Подјелили тал

21.01.2020 16:28

Па неце те лопурде ни засједати. Талови су подјељени. Засто да се засједа. Огавна клептократска пара дрзава направљена од стране странаца само и само за пљацку.

Name

Чуј савјет министара...

21.01.2020 12:07

У блокади је сваки нормалан и поштен човјек од тих бандита и скоројевића што су се у рату преко крви невиних обогатили а сада "владају". Овај народ је свашта преживио у рату али људи чак и тада нису толико бјежали главом без обзира као сада, "у миру". Сваки поштен човјек који икако може бјежи од мафијаша из мафијашке државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

21.01.2020 12:13

За време Вашег мандата,СМ,је радио прековремено.Чак сте усвајали и оно што није на дневном реду.Штета што Вам је мансат истекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

21.01.2020 12:25

Мектићу зар си ти још на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.01.2020 12:44

Прекорацили смо јузноамерицке банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прц

21.01.2020 13:26

А велике користи и кад раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

21.01.2020 13:47

Битно је да је онај наранџасти преварио Милорада глупсона за АНП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

21.01.2020 14:02

Они оба желе исто

Name

Ре

21.01.2020 14:13

Прочисти главу па гледај реално и између редова...

Name

ТЕШКО НАМА

21.01.2020 14:27

ТУГО НАША! ЈАКА КОРИСТ ОД ЊИХ. НИЈЕ ТИТО ИМАО ГОЛИ ОТОК ОД БИЈЕСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

21.01.2020 17:10

30 година у блокади и неко нам прича о некаквој блокади од јуче. Како да ово нормалан човјек свари? Толико о БиХ и њеном СМ. Што се тиче вас из СДС и оних из СНСД нема тог кантара који би измјерио ко нам је више је**о маму. 20 година подмећете једни другим а све на нашу штету и сад те чуди што су против Мирка а ето ти ниси против тамо некаквог Божовића.

ОДГОВОРИТЕ