Одбили да дјецу вакцинишу, па добили казне

Кантонална управа за инспекцијске послове Сарајево (КУИП) извршила је контролу обавезне имунизације дјеце на подручју овог кантона те су санитарни инспектори због пропуштања законске обавезе санкционисали 222 родитеља у укупном износу од 22.200 КМ.

Босна и Херцеговина 20.01.2020 | 21:39
Одбили да дјецу вакцинишу, па добили казне

Санитарни инспектори су по службеној дужности током 2019. године доставили укупно 414 позива родитељима/старатељима да се изјасне о разлозима одбијања вакцинације. Позиву инспектора одазвало се 325 родитеља од којих је њих 222 (68,39 одсто) одбило вакцинацију дјеце.

– Од наведеног броја, 103 родитеља (31, 69 одсто) су се изјаснила да ће вакцинисати дијете у додатно одобреном року од два мјесеца, што ће инспектори пратити по службеној дужности. За 17 дјеце су достављене потврде о извршеној вакцинацији, док је преостали број родитеља у поступку службеног изјашњења – навели су из КУИП.

У 2018. години прекршајни налози у вриједности 35.800 КМ

Из КУИП су упоредили ове резултате са онима из 2018. године гдје је од јуна до децембра због истог разлога санкционисано 358 родитеља и издато исто толико прекршајних налога у вриједности од 35.800 КМ.

– У овој години кажњено је 136 родитеља мање за период од 12 мјесеци, с тим да је и број достављених потврда из домова здравља у 2019. години био за 134 мањи и износио је 414 у односу на 2018. годину, када их је евидентирано 548. Разлог тих 24,45 одсто мање достављених потврда је, највјероватније, појава епидемије морбила у КС у протеклој години, када се повећао број вакцинисане дјеце – појаснили су из КУИП.

Аида Питић, шефица епидемиолошке службе у Заводу за јавно здравство КС, истакла је како поједини родитељи оклијевају са вакцинацијом дјеце због тога што се ризик ставља на прво мјесто у односу на болести које се вакцином могу превенирати. Додала је да је ријеч о неоправданом страху, али и скептицизму и неповјерењу у државне установе и фармацеутску индустрију.

Вакцине су данас знатно квалитетније и провјерене

– Осим тога, дјеловање антивакциналног лобија, сензационализмом у разним медијима и на друштвеним мрежама, доприноси смањењу вакцинације. Неопходно је напоменути да су вакцине, уз антибиотике, један од најзначајнијих напредака у медицини, чиме се знатно смањила смртност од заразних болести и продужио животни вијек.

Родитељи би требали бити свјесни да се болести у дјечијој доби могу превенисати, чиме ће се избјећи низ негативних утицаја на здравље – навела је докторица Питић и додала:

“Уколико се дијете не вакцинише у дјечјем периоду, као одрасла особа може обољети од агресивнијег облика болести са јаче израженим клиничким симптомима и већом могућношћу развоја трајних посљедица по здравље, понека и са најтежим нежељеним исходом попут тетануса, дифтерије те дјечије парализе. Вакцине су данас знатно квалитетније и провјерене, а њихова производња је под сталним надзором стручњака”.

Докторица Питић је појаснила да је у протеклих неколико година примијећен пад броја вакцинисане дјеце предшкоског узраста у Федерацији БиХ и Кантону Сарајево, а сходно стратешким опредјељењима и законским обавезама, континуирано се ради на побољшању организације и спровођења обавезне имунизације против дјечијих заразних болести.

– Педијатријске и школске службе при ЈУ Дом здравља Сарајево спроводе програм обавезне имунизације. У 2019. години имали смо повећање броја обољелих од крзамака. Пријављено је 868 особа свих добних скупина које су обољеле од ове болести и највећи број је из групе невакцинисаних (92 одсто).

У периоду повећаног броја обољелих одстотак вакцинисане дјеце се повећао, али након смањења и престанка пристизања пријава обољелих, број вакцинисане дјеце се смањује.

Постизање колективног имунитета је могуће само уколико је вакцинисаних 95 одсто и више, што значи да ћемо опет у будућности, уколико се вакцинација не схвати као обавезна превентивна активност, имати епидемијски скок ове, али и других вакцинопревентабилних болести – поручила је докторица Питић.

Из КУИП су још једном подсјетили на законску обавезу сваког родитеља да обави имунизацију дјетета против одређених заразних болести (туберкулоза, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дјечија парализа, мале богиње, рубеола, заушњаци).

– Уколико пропусти дужну бригу за малољетника, чланом 70. Закона о заштити становништва од заразних болести прописана је новчана санкција од 100 до 2.000 КМ. И у 2020. години кантонални санитарни инспектори ће наставити инспекцијске поступке започете претходне године, а свакако ће покретати и нове сходно достављеним потврдама о непотпуном вакциналном статусу из ЈУ Дом здравља КС – навели су из КУИП.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

сомеоне

20.01.2020 21:09

ја сам за вакцинисање али сам против казњавања свако има право на одлуку за своје дијете,ако сумњају у вакцине и боје се нека их онда не вакцинису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се у потпуности

20.01.2020 21:31

Слазем се,вакцинација властитог дјетета је одговорност родитеља.У слуцају невакцинисања нетреба казњавати,само спријецити таквој дјеци приступ јавним сколама.

Name

Милан бл

21.01.2020 05:39

Дали сте цули за морбиле ,не вакцинисес дјете па ти дјет мозе умријети од морбила са 25,26 година. Нису будале измислил вакцинацији,људи моји зивимо у 21 вјеку,али поједини као да су у КАМЕНОМ ДОБА

Name

деликатно питање

21.01.2020 00:16

вакцине се увозе,доктори ни сами не знају производјаца нити тацан састав вакцине.Некад је то радио институт батут који је приватизиван или је пропо,нисам сигуран ал сад све се увози тако да ко зна са циме нас сприцају.Мало ми је тај закон не јасан ал ваљда има неко паметан од надлезних па да провјери све вакцине које увозимо.То је само добар бизнис за те сто продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

21.01.2020 00:18

Када буде постојала информативна сагласност, где су наведене и могуце компликације и одговорност здравственог система могу прицати о казњавању. Ко нормалан хоце мацку у дзаку??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбитније

21.01.2020 12:09

Најбитније је да се "шкрба" угради. Ко производи вакцине, шта је у њима, који је ризик од аутизма и других поремећаја, то је ђубрету мање битно.

ОДГОВОРИТЕ