"Власт ће са мном преговарати а не са Патријаршијом"

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије каже да ће евентуалне преговоре о темељном уговору који се тиче црквене имовине у Црној Гори власт водити са њим.

Регион 20.01.2020 | 14:47
"Власт ће са мном преговарати а не са Патријаршијом"

Амфилохије истиче да ће ове преговоре власт водити са њим, а не са београдском Патријаршијом, те наводи да је Митрополија на чијем је он челу "аутономна и самостална кроз векове".

Амфилохије је објаснио да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом и додао да ту неће бити помена о новом статусу, јер је, каже, Митрополија већ аутономна.

"Када са нама преговарају, то је исто као да преговарају са београдском Патријаршијом, ту нема никакве разлике", рекао је владика за црногорски портал "Стандард".

Евентуални темељни уговор између цркве и државе не би, како подвлачи, дефинисао статус Митрополије - аутономни или аутокефални, јер је, каже, Митрополија на чијем је он челу "аутономна и самостална кроз векове".

Амфилохије истиче да је Митрополија била самостална од укидања Пећке Партијаршије 1766. године, те да се у прошлости звала аутокефалном, зато што је била једина епархија која је без прекида постојала и која је сачувала самосталност Пећке Патријаршије.

Указао је да је била једина епархија Пећке партијаршије која је без прекида остала до данашњег дана, а да су Београдска и Карловачка настајале и мењале се.

"Једина која је остала самостална и сачувала самосталност Пећке партијаршије јесте Митрополија црногорско приморска. Звала се у то време аутокефална, јер је у то време стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда, којом је поништена Пећка партијаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нису тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана Бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозовори, на лењинизму и марксизму", рекао је Амфилохије.

Одбацио је могућност било каквих преговора са црногорским властима уколико се Закон о слободи вероисповјести не повуче, додавши да је Закон "нешто најгоре што се Црној Гори догодило".

Амфилохије је оптужио предсједника Црне Горе Мила Ðукановића да као "безбожник и некрштени председник ствара своју аутофекалну цркву".

Рекао је да је ово први пут у историји да једна власт, једне државе ствара своју цркву и то "некрштени председник".

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Наравно

20.01.2020 13:56

А не црвеном

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

20.01.2020 14:09

Ја колико видим Мило нече преговарати ни са ким Имају службе које треба да спроводе закон.........Зато паметније би било да се мање прича а искупљају папири о власништву..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2020 15:24

Нека се они прво сконтају шта хоће! Прво су љути јер Мило неће да разговара са Београдом, па када су сконтали да сами себи замку праве, онда су искључиво они ауторитет за разговор.

Name

искоса

20.01.2020 14:26

религије у модерним и напредним државама изумиру. религија је најпогубнија измишљотина човјечанства, стотине милиона недужних људи је завршило под земљом због религије, религија је продукт људске слабости, религија је чиста измишљотина и најобичнија бајка, све религије се косе са здравим разумом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа РЕ искисоса

20.01.2020 14:51

потписујем све до ријеци, јос бих додао да су религије највеца превара у историји цовјецанстава

Name

Ре

20.01.2020 15:35

Па Срби вјерују у све осим реалности..

Name

Круна

20.01.2020 19:41

Ста лупас ти о религији кад везе немаш . Србин је опстао вјерујуци у цркву и бога вјековима.Да сви искрено вјерују у цркву и бога онда не бих било корупције и зла као сто га данас има .Ти си та нова генерација безбожника .корупције и олоша. М**сх тамо.

Name

Дјелимицно

20.01.2020 20:00

си у праву највисе људи је изгинуло због религије! И сто је јос горе они који највисе спомињу религију незнају ста је религија! Али виса сила коју ми немоземо дефинисати каква је а ми је називамо богом и те како постоји

Name

Ре Искоса

21.01.2020 09:06

Да, на жалост!!! Европа изумире због те "демократије" и новолиберализма, зато Ислам крупним корацима гази све пред собом. Освјести се човјеле док је још вријеме. Само хришћанство може спасити Европу.

Name

Маре

22.01.2020 06:19

Ти искоса ниси у винклу а мозак ти је добро искосен.

Name

борац

20.01.2020 15:21

Знаци јос једна подјела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

20.01.2020 20:42

Нема подјела овај пут!!! Читав Балкан кличе Мило издајниче, сто си брацу издо, мјењ'о писмо Космет призн'о!

Name

израелац

20.01.2020 16:44

аа реално не контам шта он прича... исто што не важи црквени брак поред државног тако и ова хијерархијска подјела коју он наводи нема везе са плажама поред мора и хотелима које црква посјдује... баш они немају везе за реакним животом и живе у свом свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

21.01.2020 07:37

Прво вјероват да је Исус Бог и то преповједат, знаци бити у вјери која је изгубила компас Бити у вјери која мисли да је тудзе светиња, е па то нема небески народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПЦ

21.01.2020 08:36

Црногорско-приморска метрополија покрива само јужни дио Црне Горе зато је једино СПЦ са сједиштем у Београду, правно валидна за склапање уговора са Црном Гором.

ОДГОВОРИТЕ