Званично: Курти мандатар за састав владе КиМ

- Председник Покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, мандатар је за састав нове приштинске владе, саопштио је косовски председник Хашим Тачи.

Србија 20.01.2020 | 14:43
Званично: Курти мандатар за састав владе КиМ

Иако најављен данашњи сусрет Тачија и Куртија се није догодио, а објаву да је декретаром мандат додељен лидеру Самоопредељења, косовски председник је објавио на свом фејсбук профилу.

Курти још нема већину за састав нове владе, а Тачи му је поверио мандат, као лидеру покрета који је добио највећу подршку на октобарским ванредним парламентарним изборима.

Тачи је саопштио да је прихватио предлог Самоопредељења да Курти буде мандатар за састав нове приштинске владе и о томе је, каже, званично обавестио и парламент.

"Ово је врло важан корак за стварање нових институција и уставни рок за формирање Владе Републике Косово почиње данас “, написао је Тачи на свом фејсбук профилу.

У складу с тим Курти има 15 дана рок да са другопласираним Демократским савезом Косова, Исе Мустафе, договори постизборну коалицију и заједночко формирање власти, четири месеца од ванредних паралментарних избора.

Уколик Курти не обезбеди већину за формирање владе, Тачи ће мандат поверити некој другој странци, а ако и тај покушај пропадне, на косовској територији ће бити расписани нови ванредни парламентарни избори.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар