За терористу из БиХ финансијске санкције ЕУ

Европска унија (ЕУ) објавила је 15. јануара ове године нову консолидовану листу финансијских санкција према особама које се сумњиче за тероризам и финансирање терористичких активности.

Свијет 20.01.2020 | 10:44
За терористу из БиХ финансијске санкције ЕУ

Овај документ садржи обједињени списак особа, група и ентитета који подлијежу финансијским санкцијама ЕУ, истакнуто је.

На овом списку, који има 465 страна, налази се и име Нусрета Имамовића, радикалног вехабијског вође из Маоче, који је такође уврштен и на листу десет најтраженијих терориста свијета.

Осим Имамовића, на списку особа којима се изричу финансијске санкције су и стотине држављана Сирије, Авганистана, Ирака, Либије, Либана, Француске и других земаља који се доводе у везу с терористичким активностима.

У документацији коју је припремила Служба за инструменте спољне политике Европске уније објављени су и подаци о Имамовићу. Наведено је да је рођен у мјесту Миљановци код Калесије 26. септембра 1971. године и да је борац Ел-Каиде.

Истакнуто је да се од 2015. године налази у Сирији. Објављен је и идентификациони број његовог пасоша.

У документацији коју је припремила Служба за инструменте вањске политике Европске уније објављени су и подаци о Имамовићу. Наведено је да је рођен у мјесту Миљановци код Калесије 26. септембра 1971. године и да је борац Ел-Каиде.

Истакнуто је да се од 2015. године налази у Сирији. Објављен је и идентификацијски број његовог пасоша.

Имамовић је, подсјећамо, на специјалну глобалну листу десет најтраженији терориста свијета стављен 2014. године, а према оцјени Стејт департмента САД.

Побјегао 2018.

Он је у Сирију отишао почетком 2013. године и придружио се првобитно терористичкој организацији Нусра фронт. Један је од највећих криваца за масовни одлазак бх. држављана на сиријско ратиште.

Но, након краха ове организације, као и Исламске државе (ИСИЛ), Имамовић је с породицом, женом и дјецом и оданим пријатељима, који су му чувари, побјегао крајем 2018. године у Либију и придружио се снагама Владе националног споразума (ГНА) Фајиза ел-Сараџа.

Борбе за Триполи

Како смо прошле године и објавили, Имамовић учествује у борбама за Триполи, у којем трају жестоки сукоби између снага Либијске националне армије, коју предводи одметнути генерал Халифа Хафтар, и снага предсједника владе Сараџа.

Разлог за нови крвави сукоб, како наводе страни медији, јесте жеља Хафтара да заузме Триполи како би "протресао земљу под стопама неправедне дружине".

Либија је мјесецима на рубу тоталног рата, више од осам година након свргавања режима диктатора Муамера ел-Гадафија.

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

!!

20.01.2020 10:57

Овај је мала беба ста ради баја са свитом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј

20.01.2020 17:04

Међу 10 терориста. Па у Босни оваквих има најмање 15.000

ОДГОВОРИТЕ