Свјетски лидери постигли финални договор о Либији

Светски лидери постигли су финални споразум на међународној конференцији о Либији. Иако детаљи споразума нису званично објављени, руска агенција Тас имала је увид у нацрт документа.

Свијет 19.01.2020 | 20:39
Свјетски лидери постигли финални договор о Либији

Према том нацрту, процес решења кризе у Либији биће подељен на шест делова: примирје, ембарго на оружје, политички процес, реформа сектора безбедности, економска и финансијска реформа, поштовање међународног хуманитарног права и људских права.

У нацрту се такође позива на немешање у оружани сукоб у Либији и тражи од Савета безбедности УН да уведе санкције земљама које крше ембарго на оружје.

Како наводи руска агенција, након усвајања текста, биће успостављен специјални Међународни комитет за праћење, који ће надгледати примену одлука са самита у Берлину.

Италијански премијер Ђузепе Конте поручио је да је његова земља вољна да одигра кључну улогу у надзору договореног примирја.

Говорећи на конференцији за новинаре, немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да ће у Либији деловати само политичко решење, а да ће даље војно ангажовање само продужити патње либијског народа.

Меркел је рекла да дискусија у Берлину "неће решити све проблеме Либије" додајући да су данашњи разговори имали за циљ да дају нови замах мировном процесу.

Од пресудног значаја је, истиче, да се ембарго на оружје одржи како би примирје правилно функционисало.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је новинарима да су сви учесници договора посвећени да подрже примирје.

Либија је од збацивања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године подељена на супарничке администрације, од којих свака има подршку различитих држава.

Званичне влада у Триполију окренута је Турској, док снаге Калифе Хафтара чије је упориште на истоку земље у Бенгазију подржавају Египат, Русија и Уједињени Арапски Емирати.

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јаффа

19.01.2020 20:13

Идемо...кредити зарад инфраструктурних пројеката, продаја имовине и ресурса у бесцијење...демократски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисквит

19.01.2020 21:09

Битно да су се ослободили "диктатуре", за мрву хљеба це се ваљда снаци некако.

Name

Трла баба лан

19.01.2020 22:28

Јос једном трла баба лан.

Name

Вишња Филиповић

20.01.2020 06:25

Никако да сконтам гдје сједи Тачи. Можда предсједава па га не видим. Аааааахаха.

Name

Рв

20.01.2020 05:26

Договорили се да се договоре да су се договорили да јој је*у мајку (Либији) још далеке 2011 године, рушењем Гадафија. Данас је ту та Либија. Још се договарају да се договоре о њеном договору.

ОДГОВОРИТЕ