У иностранству постоји интерес за бх. раднике

Према подацима портала БољиПосао.цом у 2019. години је смањен број домаћих послодаваца који нуде запослење, док је значајно порасла потражња за бх. радницима у иностранству

Босна и Херцеговина 18.01.2020 | 22:29
У иностранству постоји интерес за бх. раднике

Тржиште рада у Босни и Херцеговини се у 2019. години није значајно промијенило у погледу запошљавања и модернизације, али су забиљежене велике промјене када је у питању потражња за бх. радницима у иностранству.

"Немамо промјене које би ишле у смјеру модернизације тржишта рада гдје би послодавци могли доћи до квалитетних кандидата којих на тржишту итекако има. Међутим, систем је такав да једни друге не проналазе у правом смислу те ријечи", изјавила је Аида Зејчировић, директорица портала БољиПосао.цом.

Према подацима ове платформе, која се бави оглашавњем слободних радних мјеста, у 2019. години је било отворено више од 10.000 позиција за посао, што је повећање у односу на годину раније, али је смањен број домаћих послодаваца који нуде запослење.

Истовремено је повећана потражња из иностранства за радном снагом у БиХ. У том контексту, наводи Зејчировић, у протеклој години само преко њихове платформе стигло је више од 2.300 понуда из иностранства и тај ће се тренд, према свим параметрима, наставити и у овој години.

- Највише понуда за посао из Њемачке - 

Како је казала, убједљиво највише понуда за посао у протеклој години стигло је из Њемачке, око 800, затим из Хрватске и Словеније.

"У посљедње вријеме присутан је тренд одласка запослених људи и комплетних породица, а не само незапослених младих. Највише се траже радници у медицинској струци, угоститељски радници, ИТ струка је изузетно тражена и сви занати. Особе које имају средњу стручну школу имају велику могућност да се запосле ван граница БиХ", истакла је Зејчировић.

Упоредивши стање на тржишту рада у посљедњих 10 година, Зејчировић наводи да је дошло до одређене модернизације у смислу унапређења е-кадровања, односно онлине повезивања послодаваца и послопримаца. Такође наводи да је у односу на 2009. годину примјетан мањи број компанија, али да оне много успјешније послују.

Према посљедњим подацима државне Агенције за статистику, стопа незапослености у БиХ износи 15,7 посто и међу највишим је у региону и шире. Како би се негативна слика на тржишту рада поправила, Зејчировић предлаже неколико рјешења.

"Имамо апсурд на тржишту рада гдје је велик број незапослених, а с друге стране, послодавци не могу пронаћи квалитетан кадар за своју дјелатност. Под хитно би требало уписне политике у средње школе и на факултете довести на ниво гдје би се слушало стање на тржишту рада и потребе послодаваца", истиче Зејчировић.

- Послодавцу дати повластице за запошљавање - 

Када је ријеч о послодавцима, сматра да је неопходно да надлежне институције подузму мјере којим би растеретиле привреду и послодавце.

"Послодавац је јако оптерећен и не може запошљавати већи број радника, зато што су обавезе јако велике и послодавци се гуше у обавезама које им намеће систем у којем живимо", казала је.

Додала је да је неопходно олакшати и регистрацију предузећа, чиме би се повећао број привредних субјеката а самим тим и број запослених.

"Битно је да се послодавцу дају повластице за запошљавање. Ово што сад имамо су, по мени, инциденти. Разноразне субвенције су на нивоу инцидента. Ми морамо направити систем гдје ће се сваки послодавац који запосли људе имати одређене субвенције, помоћ од државе и структура власти", казала је Зејчировић, наводећи како сваки послодавац мора имати мотив да запошљава што више људи.

- Повезивање БиХ с источним тржиштем рада - 

Осим што се бави оглашавањем слободних радних мјеста, БољиПосао.цом ради и на едукацијама послодаваца и послопримаца за учешће у модерном тржишту рада. Платформа ће у будућности, заједно с партнерским порталима у БиХ, радити на томе да се створи клима како би што више људи остало у БиХ.

"Једна од тих ствари је и оснивање удружења за проактиван приступ модерном тржишту рада у БиХ. Удружење се зове ПроАкт. Ми смо при крају регистрације. Удружење ће се бавити едукацијом и послодаваца и послопримаца у циљу модерног приступа тржишту рада", најавила је Зејчировић.

Поред сарадње с регионалним партнерским порталима, платформа склапа споразуме и с другим међународним агенцијама и фирамама које се баве тржиштем рада. Недавно су потписали меморандум о разумијевању са Савјетовалиштем за људске ресурсе у Истанбулу "Ментал ХР Цонсултанцy".

Савјетовалиште дјелује у Истанбулу и Анкари, али и у Катару и Азербејџану. Сарадња ће, сматра Зејчировић, омогућити проток радне снаге на два подручја, односно повезати БиХ с источним тржиштем рада.

"То нам отвара могућност да људе из БиХ пошаљемо у неке успјешне компаније на истоку, а исто тако, што је нама јако битно, је да људе из источних земаља у којима дјелује Ментал Цонсултанцy пробамо довести на тржиште рада у БиХ и да обезбиједимо радну снагу с тог подручја. С њима ћемо радити едукације које ће модернизовати тржиште рада и послопримцима омогућити да усаврше своје компетенције и позиционирају се на модерном тржишту рада најбоље што могу", појаснила је.

Што се тиче одласка из БиХ на источно тржиште рада, тренутно се исказала потеба за радницима у производњи, угоститељству и менаџменту. Зејчировић је на крају додала да ће због одржавања Свјетског фудбалског првенства у Катару 2022. године бити повећана потреба за радницима у различитим областима које ће покривати догађај, а заинтересовани се за више информација могу обратити њиховом особљу.

(АА)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хех....

18.01.2020 22:31

Ста ова Зејцировиц сад наприца? Ево ја сам струцни радник који мозе да понуди квалитет рада..АЛИ, ја сам се усаврсио на западу.... Имал' нека фирма у БиХ која це ми да понуди 6000 КМ (нето) мјесецно, да ми здравствено осигурање плати ЦТ, МРТ итд. , да не цекам у Дому Здравља до на веце, да после од пензије могу "нормално" да зивим? НЕМА и у некој будуцности неце ни бити.... Инаце сам запослен у ИТ сектору, али несто немам вољу да радим у оној Додиковској фирми (заборавих и како се зове, јер био сам додусе на њиховом Сите-у, али нема импресума, као и овдје на БН, ниста посебно).... Зелим рци, то сто ова зена наприва, је само једна блиједа теорија. Ако насе фирме зеле струцњаке, нека запосле раднике који барем несто знају, па нека их сами усаврсавају. тако раде и овдје на западу. ЈЕР, теорија у сколи и занату ње исто као практицно дјеловање у реалности и у одредјеном моменту. Нико се није родио као готови "Никола Тесла"..... Е, то је бољка насих послодаваца - неспремност за радницко доуцавање и усаврсавање....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

19.01.2020 09:57

Све погођено. Иста ситуација и код мене. Потпуно се слазем са тобом

Name

Баја

19.01.2020 10:01

Како теби није јасно да овде плате нису у питању .Одлазе људи који имају добре плате и добра радна мјеста .Сви имало имуцнији саљу своју дјецу вани у Аустрију или Њемацку и слицно Погледај ове политицаре сви имају вани некретнине и дјеца су им вани.Ово је пропала земља где нема реда и закона ,где ниста није свето ,земља без путева и рупама по путевима ,земља са пропалим здравстним системом,загадјења земља где не мозе зими да се дисе од смога где људи пију воду из водовода загадјену фекалијама .Свако ко има имало мозга бјези из БИх главом без обзира и ту није у питању плата .Много је угодније и далеко су боље перспективе зивјети у неком великом нејмацком граду него негде у БИХ .Ако зелис сутра кад остарис да се љецис како терба ако зелис да имас пензију од које цес моци нормално да зивис ,да удисес цисти зрак да пијес цисту воду онда бјезис из БИХ главом без обзира и ако имас плату 6000 км

Name

Крезуб

18.01.2020 23:10

Ма каки, оцу да србујем, служим Додику за плату од 520 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

19.01.2020 00:22

Политичари владавину доживљавају као подјелу пљена и то им је главна борба коме ће више припасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остаце Клептоман

19.01.2020 00:34

Овде це остати Клептоман, његова криминална хоботница и нарко дилери са својим пацијентима. Фујка дрзава смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.01.2020 05:12

Запосљавања це бити све мање сваки дан трубе одозго да смо напредна земља вјероватно је у питању роботика и савремена индустрија гдје је све мање људи.А ста цес развој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

19.01.2020 05:53

Иностранству требају радници не газде радници који раде и цуте непаметују а наси људи оце радити само кадасе постено плате за свој рад а насе новопецене газде хоце даим радници раде јос даим плате сто раде код њих тотије демократија лод нас на странацки нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко камиондзија

19.01.2020 08:10

Струцност да не повееујес.Довести раднике у БХ да раде а не повецати домацим радницима плату је ефекат нуле.Странац нема где боравити и док плато стан за зивот му није довољно преостали износ новца.Да би странац радио морате му минимално 1200 КМ обезбедити плату да презивљава. Повецајте мајнизу плату на 1000 и нико неце одлазити.Све сте спремни да уцините за богате и да га финанаиаки помазете,да му смањујете порезе,да му плацате да буде богат умјесто да га упитате сто отварас фирму ако немас циме плацат радника.Са политиком преговора о висини најнизе плате и стигли сте до тога да ни мигранти неце остану код вас.Ко је луд да домацим кабадахијама и муљаторима који су на аумљив нацин досли до богатстба радимо за 300€ а дрзава истоме помогне са стотинама хиљада .Погледајте на сајту Града Бијељине колико је аграрни фонд исплатио ЗПКомерцу,Влада платила ЕЛВАКУ пре неколико година 2милиона КМ струју отписавси све то од пореза нас радника који тим људима радимо за сицу и то сваке године,,подстивај,,па дајте мени 100 000 бесплатно помоци сваке године па и ја као и они плацацу расника васим парама да не нацињем своје милионе ради њеве сице у виду плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Берлин

19.01.2020 09:37

И у Њемацкој ти треба минимум 2000 евра мјесецно док платис стан,кредит за ауто,интернет,струја храна итд Али опет са просјецном платом од 2500 евра мозе љепо да се зиви а ако двоје ради мозе да се догура и преко 5000 евра и то је тек онда добар зивот где мозе да се успара

Name

како плаћају нек иду сви

19.01.2020 08:30

Кад вам возач буде плаћен и осигуран на 1200КМ а не на 600КМ а остало на руке имаћете возаче.Како може да пише у БУК-компани,ДИС-компани,НЕШ-коп ...да пише запослени возач а плата 650 КМ док остатак иде на руке то ваљда видите ви у ПОРЕСКОЈ ил то вас скупа са власницима не занима.Па драга господо због таквих газда и таквих порезника и имамо пензију колику циганче на путу за дан напроси.Како ми неко може објаснити да у великој фирми,,ИНТЕГРАЛ-ИНЖЕЊЕРИНГ возач има плату 700КМ и од тога живи а стално је на терену.Остатак прима на руке а то значи мањак за буџет и мањак за пензију,здравство.....Све је повезано и било би и вишка јер у пропалој држави кад човек за годину дана пријави зараду од 10 милиона КМ ваљда вам је јасно да је избјегао многе пореске обавезе,узео подстицај од државе и радницима ускратио дио уплата.Зашто се богати боре за најнижу плату свим средствима јер само на њих уплаћују доприносе и порезе и зато нема повећања плата а они све богатији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.01.2020 09:41

То је најмањи проблем Риба се цисти од главе.Највеци проблем је пљацка народних пара преко тендера и разних фирми које послују са дрзавом изводе јавне радове или врсе некакве набавке а таква је комплет економија РС ради само онај коме намјесте посао са дрзавом а тендери се увецавају по неколико пута .Ево проинтер је имао преко 50 милиона тендера а реална вреднос брат брату није веца од 10 милиона знаци 40 милиона је украдена зато немас пензију

Name

м2 стана двије наниже плате

19.01.2020 09:01

Најнижа цијена пола квадрата стана и кад будете тај тренд усвојили онда се можемо чему надати као друштво све док је најнижа цијена рада четвртина цијене стана у коме живите нема напретка за младе брачне парове.Ко је луд да 30 година отплаћује кредит за стан уплаћујућ месечно по 500 КМ а плата му 700КМ и шта ако останем без посла остах и без куће и уплата које ам већ уплаћивао годинама.Нема ништа више бесплатно да се татини синои иживљавају над сиротињом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.01.2020 09:22

Колико год држава олакша послодавцима и смањи им намете, то ће они искористити да се више богате, јер тако су навикли. Наши радници од тога неће видјети ништа, то је сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

19.01.2020 10:40

Приоритети друства су прије свега правна дрзава,уредена привреда ,здравство ,култура,спорт, добра перспектива њених градана. Сто су приоритети насе политике и Дрзаве у цјелини.Одбрана "националних интетеса у земљи и инострансрву",одбрана полозаја клеронационалистицких елита,толеранција криминала и корупције, продаја имовине коју су други створили,дизање кредита које це други врацати,просење по Србији како изјави Вуциц да би имали хљеба. Све то покривено пропагандом и медијима који то прогласавају успјехом. Које су основне претпоставке за развој. Прије свега правна дрзава са законима изнад политика и појединаца, образовани и квалификовани кадрови, традиција подузетниства,природни ресурси и на крају приступ вецим трзистима. Интерес друства су стране инвестиције у фабрике домацих и страних инвеститора које користе домаце ресурсе од сировине до квалификоване и високообразоване радне снаге са производима ција продаја гарантује егзистенцију и радницима и дрзавама у којим послују. Интереси политике су инвестиције у инфтаструктуру на кредит са страним компанијама које се своди на ону имали мене ту и еветуално понека фабрика на лон пословима са платама од 500марака,јер недај бозе да се радник наједе и поцне мислити.Зато смо остали без радника, са ухљебима који их мјењају са партијским књизицама умјесто диплома. Буквално смо пропали само нам нико није јавио.

ОДГОВОРИТЕ