Лондон се спрема за прославу "Брегзита"

Влада у Лондону најавила је планове за посебне догађаје у ноћи 31. јануара, када земља званично напусти Европску унију, али признаје да ће због тога посљедице имати неки пословни сектори у у Великој Британији.

Свијет 18.01.2020 | 14:23
Лондон се спрема за прославу "Брегзита"

Министар финансија Саџид Џавид је рекао да британски закони неће бити усклађивани са ЕУ у будућности и да би те промјене могле штетити неким компанијама, јер је ЕУ највећи британски трговински партнер.

"Неће бити даљег усклађивања, нећемо бити они који само прихватају прописе, нећемо бити дио јединственог тржишта и у царинској унији - и то ћемо урадити до краја године", рекао је Џавид за "Финанциал Тимес" говорећи очекивањима да се закључе трговински споразуми са ЕУ.

Британија ће званично напустити ЕУ блок у ноћи 31. јануара, иако ће се придржавати правила ЕУ током прелазног периода од 11 месеци, преноси АП.

Влада у Лондону планира да обиљежи излазак из Уније низом догађаја а а премијер Борис Џонсон ће те вечери одржати говор послије седнице кабинета на сјеверу Енглеске и изнијети план о економској помоћи региону.

Британија је на референдуму 2016. постала прва нација која је гласала за напуштање ЕУ, али процес имао застој који је завршен децембарским изборима.

Предлог закона о Бреxиту је усвојен убрзо након сазивања новог парламента, а прелазни рок ће трајати до краја 2020. године током које ће преговарачи радити на трговинском аранжману између Британије и осталих земаља ЕУ.

Џонсон, који такође тражи трговински споразум са Сједињеним Државама, искључио је продужења рока за разговоре са ЕУ.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неђо.18.1.2020

18.01.2020 18:04

Полако се распада и ЕУ као и НАТО...

ОДГОВОРИТЕ