Захтијевају јасно обиљежавање службених возила

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине подржали су на овоседмичној сједници иницијативу о увођењу прописа за означавање службених возила.

Босна и Херцеговина 18.01.2020 | 11:37
Захтијевају јасно обиљежавање службених возила

Иницијативу је предложио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Саша Магазиновић којом је задужио Савјет министара БиХ да у року од 30 дана донесе допуну Правилника о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама Босне и Херцеговине.

Како је појаснио, означавање возила наљепницом или на други начин учесницима у саобраћају, као и грађанима, помогла би да јасно виде да се ради о службеном возилу и којој институцији припада, а све у сврху спречавања злоупотреба кориштења тих возила.

Магазиновић тврди да бх. институције имају на стотине службених возила која се користе у приватне сврхе, чиме се оштећује буџет, износећи податак да та штета може бити између 5.000 и 10.000 КМ по возилу на годишњем нивоу, уколико се два пута мјесечно пуни резервоар и одржава возило.

Појаснио је да се та измјена не би односила на возила одређених дужносника, као ни на возила Обавјештајно сигурносне агенције (ОСА).

- Осим спречавања злоупотреба, одлука Савјета министара имала би за циљ повећање повјерења грађана, заштитила би се буџетска средства те послала порука и свим другим нивоима власти да се одлуче на исти корак - наводи се у иницијативи.

Радује га, каже, чињеница што је министар саобраћаја и комуникација БиХ изразио опредјељење да ради на имплементацији те иницијативе која би системски могла ријешити то питање.

Ресорни министар Војин Митровић подржао је иницијативу казавши да нема ништа против обиљежавања возила, али је подсјетио да постоји Правилник о набавци и кориштењу службених возила у Министарству финансија и трезора БиХ те се контрола може вршити и сада.

- Вјероватно постоје злоупотребе и та иницијатива је и покренута из тог разлога да се контролира употреба службених аутомобила. Потребно је примјењивати постојећи Правилник, а оне који аутомобиле користе у приватне сврхе треба санкционирати - додао је.

Посланик Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић сматра да је то добар приједлог који не захтијева много посла, а помоћи ће грађанима да самостално оцијене ко и како користи службена возила.

Мишљења је да је иницијатива врло добра те би је требало разматрати и на нижим нивоима власти како би сва службена возила била обиљежена на транспарентан начин.

Посланица Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Сњежана Новаковић-Бурсач назвала је ту иницијативу класичном опозиционом иницијативом "која нагиње популизму", казавши да би била срећа када би се обиљежавањем возила могли ријешити круцијални проблеми или барем дио проблема у држави.

Испоштоваће, најављује, стручно мишљење Министарства за саобраћај и комуникације имајући у виду да возила махом припадају особама које требају бити посебно заштићене.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

господја министарка

18.01.2020 12:38

Није их срамота да морам на забаве и одмор мојим аутом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

18.01.2020 16:21

Треба им набавити летеће аутомобиле.

ОДГОВОРИТЕ