Додик не говори истину,вјерски објекти су честа мета

Портпарол Исламске Заједнице у БиХ Мухамед Јусић казао је да је злонамјерна је и неистинита тврдња члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика како је "за вријеме Божића нападнута црква у Блажују, а да никада није било напада на џамију у РС за вријеме Рамазана. ...

Босна и Херцеговина 17.01.2020 | 18:38
Додик не говори истину,вјерски објекти су честа мета

Подсјетио је да је листа напада на објекте Исламске заједнице у Републици Српској у рамазану и ван њега дуга, као и листа напада на вјернике и имаме.

- Сјетимо се само случаја уринирања џамијских врата, прије теравих-намаза у Требињу, у Рамазану 2007., када је саопштено и тамошњем главном имаму. Само у 2009. су у рамазанском извјештају забиљежени напади на џамије широм РС. Те године су према извјештајима са подручја Меџлиса Исламске заједнице Бања Лука вјерници приликом одласка, боравка и повратка из џамија, били изложени вербалним нападима, псовкама, пријетњама и вријеђањима - рекао је Јусић за Препород.инфо.

Додао је да су током првих рамазанских дана на мети биле џематлије Ступничке џамије.

- Тада је више особа припремило каменице да каменује џамију. Пошто су њихове намјере прозрене узвратили су вријеђањем вјерника, а у другом наврату, сљедећу ноћ, та је џамија каменована. Такође су и џематлије Сефер-бегове џамије у Бањој Луци у мјесецу рамазану били изложени вријеђању, псовкама и пријетњама - навео је Јусић.

Истакао је да годину дана раније скоро да није прошао дан Рамазана а да на подручју Муфтијства бањалучког није забиљежен инцидент у џамији или око ње.

- Те године је Сефер-бегова џамија "у по бијела дана" каменована и оскрнављена, порушена је ограда на мјесту некадашње Арнаудије џамије. Исте године су мушкарци наги до појаса улазили у џамијске хареме и пријетили џематлијама, када су пресретани вјерници на путу до џамије, пријећено им да ће им запалити џамију и узвикиване пароле "нож, жица, Сребреница" - подсјетио је Јусић. 

Додао је да сви грађани могу посјетити званичну страницу Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и увјерити се у дугу листу напада у Рамазану и изван њега који су се дешавали широм РС.од краја рата у БиХ до данас.

- И поред тога не бисмо се требали утркивати у томе гдје је више џамија или цркава нападнуто. Напротив. Сваки злочин из мржње на сваком дијелу Босне и Херцеговине би требао да нас подједнако погађа. Зато Исламска заједица у Босни и Херцеговини подржава настојање Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини да се сваки напад из мржње заједнички осуди и адекватно процесуира - нагласио је Јусић.

Нагласио је да је Исламска заједница сваки пут када се десе напади из мржње тражила реакцију надлежних органа и чинила све да се такви догађаји не користе за распиривање вјерске или националне мржње.

- Тако су њени представници поступили и након напада на џамију у Дубици који се десио дан прије Додикове изјаве. Нажалост, очито је да је неким политичким актерима и даље више стало до поткопавања повјерења и заједничког живота у овој држави него до чињеница - казао је Јусић, преноси МИНА.

(Агенције)