Прави предиво и плете предмете од длака мачака и паса!

45-годишња Тхереса Фуррер ит Питсбурга у САД, дугогодишња кројачица и сада плетиља помаже власницима куц́них љубимаца да своје кућне љубимце држе "близу срца" тако што од длака мачака и паса плете одећу или длаке "претвара" и неки предмет који могу да носе.

Занимљивости 17.01.2020 | 18:09
Прави предиво и плете предмете од длака мачака и паса!

Тереза ​​је део уметничке заједнице која се специјализовала за занимљив и необичан облик предења пређе познат као "цхиенгора" - "цхиен", француска реч за пса и "ангора"  крзно ангора зеца.

Она у основи узима длаке паса и мачака и претварају је у пређу која се касније може користити за израду меке одец́е или додатака за ожалошц́ене власнике куц́них љубимаца, чији су љубимци угинули или за валснике љубимаца који желе да имају неки део свог љубимца уз себе.

45-годишња Тереза Фурер из Питтсбурга каже да разуме како неки људи могу сматрати да је њен занат помало језив или чак груб, али то уопште не фасцинира нити много дотиче.

Терезино искуство у прављењу предива од куц́них љубимаца почело је након њеног личног искуства трауматизације. Када је 2012. изгубила мачку Цлео, одлучила је да је сачува уз помоц́ таксидермиста, али је на крају чекала девет месеци да јој се мачје очувано тело врати назад, што описује као врло трауматично.

Тада је почела размишљати о другим начинима одржавања "делова"  куц́ног/их љубимца који није био тако екстреман као таксидермија.

Тако је купила је вуну предење и у почетку је почела радити с памуком како би се опустила. Нколико деценија,после Тереза није желела да преде вуну оваца па је почела директно да ради са крзном мачака и паса. то јест преде длаку паса и мачака!

Њен први пројекат било је црно крзно Пудлица, које је описала као ноц́ну мору за рад."Пудлица је најгори пас за предиво", рекла је Тхереса Фуррер за новнске медије у САД

У почетку је увек започела разговоре о свом хобију са речениxом: "Немојте мислити да сам луда“, али вец́ина људи је уопште није сматрала лудом.

У ствари, многи од њих су то дуго тражили и решење је било Тереза Фуррер. Тако је она убрзо схватила да пређа длаке за куц́не љубимце може бити супер добра пословна прилика за њу.

Сада ова бивша кројачица и данашња плетиља Тхереса Фурер у свом дому има три предилице на точак која се окрец́у, и десетак различитих пројеката у различитим фазама процеса прављења предива. од кућних љубимаца

Она нуди у својој услузи  ако то клијент захтева да опере предиво(длаку љубимца) а понекад ц́е је и мешати са носец́им влакнима, попут алпаке или мериноа, како би се произвела употребна пређа.

Мачја длака осец́а се готово одмах након контакта, због чега је веома тешко сарађивати, али током година је пронашла решења, јер не воли потенцијалним клијентима који су изгубили своје вољене куц́не љубимце рећи "не".

Терезина фирма чије је име, "Нине Ливес Тwине", произвело је до сад на стотине производа предива од животињске длаке у последњих осам година, при чему је вец́ина наруџби долазила из интернет продавнице заната Етсy и разних животињских конвенција на којима је учествовала.

Пређу од длаке мачака и паса односно кућнх љубиамца може претворити у све врсте ствари, од шешира и шалова, до наруквица, јастука и "меоwмориалс" ( то јест, скулптуре које подсец́ају на покојне куц́не љубимце).

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар