Александар Вучић: Долазим у Дрвар 29. јануара

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

Србија 17.01.2020 | 13:42
Александар Вучић: Долазим у Дрвар 29. јануара

Председник Вучић рекао је да је разговор са Додиком био добар, редовна консултација и да је више тема било на столу.

"Заједнички закључак је да је насушна потреба српског народа ма где да живи очување мир и стабилности", рекао је Вучић.

Подсетио је да ускоро следи ратификација кредитног аранжмана са Турском око изградње аутопута Београд - Сарајева.

"И крећемо у физички рад на деоници Кузмин - Рача, а пошто Србија гради мост према РС и БиХ, спремни смо да видимо како да помогнемо партнерима из РС и БиХ да се гради пут до Бијељине", рекао је Вучић.

Он је додао да ће 29. јануара бити у Дрвару због отварања фабрике у том месту.

Тог дана посетићу Републики Српску, посебно Мркоњић град који је на неколико километара од Јајца, на страштешком месту за саму Републику Српску", рекао је он.

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја, како је рекао Вучић, јер је то било једино могуће решење у којем су сви губили а помало и добијали, а њиме је могао је да се сачува мир.

"Ми ћемо прихватти сваку одлуку са којом се сагласе сва три народа у БиХ. Ми ћемо следити оно што српски народ у БиХ и Републици Српској има да каже", додао је Вучић.

Он је оценио да не мисли да би интерес Хрватске било мењање дејтонског споразума, једнако колико и Сбрима, а можда чак и више.

"Не искључујем могућност да они то тумаче на другачији начин. Што се Срба тиче, наш интерес је опстанак Дејтонског споразума и опстанак Републике српске као ентитета у БиХ. Ако не буде сагласности српског народа и РП нема измена, боље да нико не покушава у то да улази", рекао је Вучић.

Додао је да ће на сваком месту питати међународну заједницу како то нека права имају Албанци на Косову, а немају Срби на другим местима где живе.

"Ја ћу то питање износити на сваком месту, а то је која то права има 28 одсто Срба у Црној Гори, а која има 25.3 одсто Албанаца на територији Северне Македоније", рекао је он.

Према његовим речима, Србија је више него икада уложила новца у Републику Српску.

"Људи, њима је много тешко да направе динар. Како ће они да привуку инвестиције", упитао је он и додао да званичници РС "цеде суву дреновину" и да њима "алал вера како опстају".

"Што се тиче положаја српског народа у региону, подржали смо залагање СПЦ за очување наших светиња у ЦГ, верујемо да ће таква врста договора бити постигнута", казао је Вучић.

Једна од тема разговора, како је председник Вучић сам рекао јутрос, биће и отварање погона врањске фабрике "Јумко" у Дрвару.

"У Републици Српкој живи милион Срба, а у целој БиХ укуоно 1,2 милиона", додао је Вучић говорећи о састанку са Додиком на ТВ Прва.

Милорад Додик је казао да Република Српска има проблема са дефинисањем граница, те да је захтев Србије да се то питање реши што пре оправдано.

"Везано за мост у Братунцу очекујемо да ће у наредних годину и по дана све бити завршено", рекао је Додик и казао да ће све што Србија гради у Републици Српској имати неко обележје везано за Србију.

Он је казао да су се многи "дрзнули" да говоре о Дејтонском споразуму, те да је тај споразум девастирала међународна заједница.

"За нас је Србија гарант дејтонског споразума, а Србија је одстрањена из Већа у имплементацију мира. Оно што ми тамо бранимо су остаци Дејтонског споразума. То је чињено ароганцијом и силом међународне заједнице", оценио је Додик.

Додик је додао да су било какве корекције тог споразума немогуће, те да нема намеру да разговар ани очему осим о враћању на "изворни текст Дејтон".

"Ја им само кажем да било какви разговори да се мења Дејтон значи смртну пресуду за БиХ, ми немамо разлога да останемо у БиХ онда", поручио је Додик.

Према његовим речима, СПЦ је нападнута и у Македонији и Црној Гори, али да Република Спрска даје подршку.

"Неће се оклевати да се из Републике Српске а и БиХ неће оклевати да се заштити та имовина на начин како то дозвољавају прописи", рекао је он.

(БН/Курир.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шта нас је снашло!

17.01.2020 15:20

Јесмо јадан и биједан народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.01.2020 20:09

Зашто Вучић неће никада да дође у Бања Луку?

Name

АКТИВИСТА

17.01.2020 15:38

Браво Вучићу.Честитам у својој држави све радиш како је нај боље.А у нашој наопаћеној Подржаваш криминалце и гробаре наше републике.Немој нас више подржавати молим те.Боље да раније нестанемо мање ће мо се патити.Искрено!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан МГ

17.01.2020 16:32

Мркоњиц је опустосен као и Дрвар, само се надам да це се мало олаксати процедура за добијања виза за Њемацку, па идем и ја. Молим Вуцица, Теглетију и Лактаску барабу да не долазе у овај покрадени град...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмет

17.01.2020 16:32

А ста је са Брцко? Ко њега издвоји ? Ко пресјеце Републику на два дијела. Србуј те ви али све се смањујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Да Не

17.01.2020 17:04

Милион и двеста, некада било, сада нас нема висе од 800 хиљада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханс

17.01.2020 18:43

Теско нама,ако ста не промјенимо

ОДГОВОРИТЕ