Почело суђење опозива Доналда Трампа у Сенату

Читањем оптужнице наглас у америчком Сенату у четвртак је и формално почело суђење за опозив предсједника Сједињених Америчких Држава (САД) Доналда Трампа.

Свијет 17.01.2020 | 09:02
Почело суђење опозива Доналда Трампа у Сенату

Шеф Одјела за обавјештајног одјела Адам Сцхифф наглас је прочитао двије оптужбе које се Трампу стављају на терет.

Сцхифф предводи тим од седам чланова Представничког дома америчког конгреса који воде суђење, а читањем оптужбе Трамп је и формално постао трећи предсједник у хисторији САД-а којем се у горњем дому Конгреса Сенату суди за опозив.

На почетку обраћања Сцхифф је казао да до сада нити један предсједник није опструирао процес истраге и суђења о опозиву, а да је то Трумпов уред чинио како би прикрио злоупотребу положаја и онемогућавања вршења овласти које су искључиво у надлежности Представничког дома.

Заклетву су синоћ положили чланови Сената и шеф Врховног суда Јохн Робертс који ће водити процес суђења.

Представнички дом америчког Конгреса средином децембра прошле године је изгласао опозив Трумпа, међутим да би амерички предсједник био смијењен, потребно је провођење суђења у Сенату.

Демократе су одбиле хитан поступак тврдећи да Сенат, у којем већину чине републиканци, одбија свједоке и тврде да неће одржати поштено суђење.

Трумп је недавно на друштвеној мрежи Тwиттер оптужио демократе да не желе хитно суђење јер немају никаквих доказа.

"Дакле, након што ми демократе нису омогућиле уредан поступак у Дому, с адвокатима, свједоцима, они сада желе рећи Сенату како да води суђење. Заправо, немају никаквих доказа и неће се чак ни појавити. Желим хитно суђење", поручио је Трумп.

Гласању у Представничком дому, над којим контролу имају демократе, претходила је тромјесечна истрага оптужби о томе да је Трумп вршио притисак на Украјину да истражи његове политичке ривале и ускратио америчку сигурносну помоћ и састанак Бијеле куће. Истрага је довела до оптужби по два основа - за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса.

Процедура опозива америчког предсједника покренута је само два пута откако је донесен Устав САД-а. Предсједници Андреw Јохнсон (1868.) и Билл Цлинтон (1998.) ослобођени су оптужби у Сенату, док је Рицхард Ниxсон (1974.) одступио с дужности прије него што је опозван. Трумп је трећи амерички предсједник који се суочава с процедуром опозива у Сенату.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар