Нова правила у здравственом осигурању РС

Из Фонда здравственог осигурања РС рекли су нам да је Законом о измјенама и допунама закона о здравственом осигурању Републике Српске који је ступио на снагу као и Законом о посредовању, запошљавању и правима за вријеме незапослености створен услов за раздвајање стицања статуса незапосленог лица од права на здравствено осигурање о трошку Републике Српске.

Република Српска 16.01.2020 | 12:05
Нова правила у здравственом осигурању РС

"Наиме, суштина измјена Закона о здравственом осигурању Републике Српске јесте да незапосленост више није основ за пријаву на осигурање, као што је то био случај. Република Српска на неки начин слиједи примјере земаља из окружења, јер ни у једној другој земљи у окружењу незапослена лица, изузев оних који примају новчану накнаду од Завода за запошљавање, не остварују право на здрвствено осигурање по основу незапослености", рекли су за БУКУ из Фонда здравственог осигурања РС.

Измјенама Закона о здравственом осигурању дефинисани су основи за пријаву на здравствено осигурање, а по први пут, даје се могућност да основ за пријаву на осигурање буде старосна доб, специфична болест, лица без пихода и слично, уколико не постоји ниједан други основ за пријаву на осигурање.

"Поред 17 основа за пријаву на здравствено осигурање као што су запосленост, земљорадници, пензионери, корисници социјалне помоћи, вјерски службеници, професионални спортисти, избјегли и расељени, породице погинулих бораца, РВИ и слично,  за грађане који нису активни тражиоци посла и који су до сада по основу незапослености остваривали право на здравствено осигурање, измјењени Закон о здравственом осигурању предвидио је 13 подоснова за пријаву на здравствено осигурање уколико не постоји ниједна друга могућност пријаве на осигурање у оквиру главних основа за пријаву", појашњавају из Фонда.

Ријеч је о сљедећим подосновама:  

- Дјеца до 15 година живота, школска дјеца и студенти до краја школовања најкасније до 26 године живота;

- Жене у вези са планирањем породице, труднице и породиље до 12 мјесеци после порођаја;

- Лица старија од 65 година живота;

- Лица са инвалидитетом;

- Лица у стању менталне ретардације;

- Лица без прихода;

- Лица која живе са ХИВ инфекцијом или која болују од АИДС-а или других заразних болести које су утврђене посебним законом којим се уређује област заштите становништва од заразних болести;

- Лица која болују од малигних болести, хемофилије, шећерних болести , психозе, епилепсије, мултипле склерозе, цистичне фиброзе, реуматска грозница;

- Лица у терминалној фази хроничне бубрежне инсуфицијенције

- Обољела, односно повређена лица којима се пружа хитна медицинска помоћ;

- Лица у вези са давањем и примање људских органа, ћелије и ткива;

- Лица обољела од ријетких болести које утврђује Институт за јавно здравство;

- Лица у стању вигилне коме;

"У зависности на који начин ће се пријавити на здравствено осигурање за сваки од ових подоснова предвиђена је и документација коју је потребно доставити. Примјера ради, за лица без прихода, потребна је потврда надлежне институције да не остварује приходе и слично. За труднице и породиље који немају ниједан други основ, потребна је овјерена изјава да не остварују ниједан други основ за пријаву на осигурање, мишљење надлежног доктора и слично. У припреми је и информација за осигуранике у којој ће бити детаљно објашњено шта је све потребно од документације за сваких од ових подоснова", појашњавају из Фонда.

Грађани су нам се јављали са питањем да ли ће у остваривању здравственог осигурања бити проблем ако особа има некретнину на своје има.

"Када су у питању некретнине које грађани имају на себи то се ни до сада није гледало када су се лица пријављивали на здравствено осигурање, нити је то била препрека за пријаву на здравствено осигурање. Имовина коју грађани посједују не сматра се приходом, изузев ако од ње остварују профит и на такав начин су регистровани, тако да позивамо грађане да се информишу у свим нашим пословницама и код наших заштитника права, како би се спријечило ширења дезинформација", истичу из Фонда.

Законом је остављен прелазни период до краја фебруара 2020. године како би се раздвојиле евиденције, а осигураници могли несметано да остварују право на здравствену заштиту.

"У конкретном случају то су лица без прихода, односно она која нису осигурана по неком другом основу, а при томе нису у стању да сами плаћају здравствено осигурање. На овај начин требало би се спријечити и злоупотребе система, јер је досадашња пракса показала да постоје многи који остварују приходе по разним основама, формално незапослена лица или раде у иностранству, а остварују права, одноно лијече се на терет свих оних осигураника који плаћају доприносе у Републици Српској", истичу из Фонда.

Напомињу да ће сва лица без прихода и даље имати здравствено осигурање на терет Републике Српске као и до сада и у том смислу једина је промјена што ће ово право остваривати директно у Фонду умјесто Завода за запошљавање.

"Са друге стране, лица која су по разним основама остваривали приходе, а нису била обавезно осигурана имају могућност да се лично укључе у обавезно здравствено осигурање, а не као што је сада био случај, да ово право остварују на терет друштва", кажу из Фонда и додају да би измјеном Закона о здравственом осигурању Фонд би требао да добије  јаснију слику о структури осигураних лица, јер су, истичу, многи незапосленост користили као основ за осигурање, а да при томе, нису активно тражили посао.

"Закон, такође, има и хуманији приступ према осјетљивијим категоријама друштва као што су труднице, породиље, старији од 65 година, обољели од малигнних и ријетких болести, јер се даје могућност да по основу година, посебног друштвеног статуса, те болести буду пријављени на осигурање, што до сада није био случај", појашњавају.

(Бука)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Брацо

16.01.2020 11:22

Сви лете у РС да се љеце колико је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

16.01.2020 17:38

Каква багра,слиједе земље западне еуропе,да не повјерујес!

Name

Рад

16.01.2020 11:24

Сто се тице лица старијих од 65 година, тим лицима је теслицки алкапоне и монструм Драган Богданиц укинуо то право, па су особе које нису имале осигурање, а старије су од 65 година у протеклих седам година биле без икакве здравствене застите, те су многе на "дусу" коју тај монструм нема (као и његове странацке колеге) остављени да буквално цркавају без могуцности да се лијеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирано

16.01.2020 11:40

Овај закон унистава дефинитивно огоман број становника српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распала дрзава

16.01.2020 11:48

каже "... Фонд би требао да добије јаснију слику о структури осигураних лица, јер су, истичу, многи незапосленост користили као основ за осигурање, а да при томе, нису активно тражили посао." Па стварно, људи кажу, ма нецу да радим, ста це ми плата, лезаћу кући и бити осигуран здравствено, а живити од ваздуха! ... Па зашто служи биро, ако не да се укључи у тражење посла, сам надјеш посао, а они каонзаслужни... Све лудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

16.01.2020 14:54

Брw!

Name

ре

16.01.2020 11:54

Браво за Фонд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биба

16.01.2020 14:58

Бице интересантно када фонд финанцијски крахира!

Name

Пуно

16.01.2020 12:02

Пуно је оних који посао "тразе", а Бога моле да га не надју, а ако Завод и надје посао, неце да раде. А има и оних који раде (не пријављено) а од Завода црпе осигурање. Треба направити реда и постовати то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес јес

17.01.2020 08:53

Таки је то народ. Неће да ради. Више воле лежати, дангубити, у биједи дане и ноћи проводити, у оскудици и беспарици, него нешто радити и леба себи зарадити. И још поврх леба. И превише је овдје криве буковине и букове филозофије.

Name

Гергелy

16.01.2020 12:58

А засто не мозе цовјек да добровољно себи уплацује здраствено осигурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуyа

16.01.2020 13:47

Мозе

Name

Деки

30.01.2020 22:07

Гуyа како на који нацин ал озбиљно те питам?

Name

Борац

16.01.2020 13:48

Ста је са Борцима рецимо 1 казегорије,помињу се РВИ,а борци се нидје не помињу...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.01.2020 13:52

Ово је и урадјено да се борци избрису са списка здравственог осигурања и тако сто прије изумру.

Name

Деки

30.01.2020 22:09

Требо си погинути да би имао неко право

Name

Мицко

16.01.2020 14:04

Предлазем да се завод за запосљавање приватизује јер ни до сада нису ниста радили а уводјењем овог закона неце поготово јер ср маса људи пијаљивала код њих само због здтавственог осигурања јер коме су они насли посао само гледају да те се ријесе а кад би били приватна агенција била би друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то баја

16.01.2020 15:07

ко нема пара нека крепа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

16.01.2020 16:45

То је шкрба одавно покренуо а сада ће то постати пракса.

Name

Марко

17.01.2020 09:13

Требало је пре уводити реда.Многи раде приватно у Рс Одлазе у иностранство а користе све као незапослени

ОДГОВОРИТЕ
Name

А.С.Скокиц

24.01.2020 12:39

Мене занима колико цемо плацати преко фонда за здравствено осигурање,о томе нико не говори ниста

ОДГОВОРИТЕ