"Њујорк тајмс" о загађењу ваздуха на Балкану

О драматично високом нивоу загађења на Балкану, а пре свега у Србији и Босни и Херцеговини пишу и најпознатији светски медији. Угледни "Њујорк тајмс" наводи да су веће градове у балканским државама последњих дана погодили опасни нивои смога, што је подстакло незадовољство међу грађанима, али и званична упозорења становништву да остане у затвореном простору и избегава физичку активност.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 09:32
"Њујорк тајмс" о загађењу ваздуха на Балкану

Одмах на почетку текста, лист напомиње да је Влада Србије сазвала хитан састанак ради решавања проблема у среду, убрзо након што је врхунац загађења ваздуха током викенда изазвао хитне мере у главном граду Босне и Херцеговине, Сарајеву.

У извештају америчког програма за заштиту животне средине прошле године се наводи да Сарајево има највеће концентрације загађења ваздуха у Европи, док у просеку људи који живе на западном Балкану изгубе до 1,3 године живота од загађења ваздуха, пише "Њујорк тајмс".

Хрватска полиција у среду је такође позвала грађане Загреба да користе јавни превоз и избегавају бицикле или скутере.

Високе концентрације токсичних честица ваздуха су типичне за зиму у балканским земљама које у великој мери зависе од електрана на угаљ и где људи возе старе аутомобиле и користе дрва и угаљ за грејање. Последњих дана временски услови без ветра и густа магла погоршали су проблем. Док десетине градова у регији трпе, најтеже је погођено Сарајево, изграђено у дубокој долини коју окружују планине.

Током већег дела протекле недеље, нивои честица ПМ10 у ваздуху у Сарајеву били су најмање два пута, а понекад и осам пута виши од безбедносне границе Европске уније. Растуће загађење разљутило је активисте за животну средину и у Босни и у Србији, који кажу да власти реагују прекасно, напомиње амерички лист.

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-01-16/01162020093744.јпг" алт="" wидтх="750" хеигхт="450" />

Београд је данима био обавијен облаком смога који је посебно погодио нижа подручја. На веб страници градске здравствене управе поднета је у среду узбуна са језгровитим упозорењем: "Ваздух у Београду је загађен!"

Ипак, владини здравствени званичници саветовали су да се не паничи. Проблем приписују комбинацији неефикасне потрошње енергије, застареле индустријске опреме и употребе фосилних горива зими, укључујући неквалитетни мрки угаљ.

Стручњаци су упозорили да би ове и друге еколошке потешкоће могле чак и да зауставе напоре Србије и других балканских земаља придруживања Европској унији.

У Босни су активисти осудили Владу због ослањања на краткорочне мере током кризних дана, попут забране дизел возила и препоручивања употребе маски за лице, а притом се не баве кључним питањима, попут ширења високих зграда које блокирају проток ваздуха.

Амбасада Шведске у Босни упозорила је овог викенда на Твитеру да је Сарајево "у сопственој категорији када је у питању лош квалитет ваздуха".

Сарајевске власти смањиле су цене карата за градску жичару која води до оближње планине Требевић, јер становници крећу ка популарним скијалиштима како би избегли загађење.

У Хрватској, чланици ЕУ, полиција је саопштила да су у среду у Загребу премашени стандарди загађења ваздуха. У полицијском саопштењу се апелује на грађане да избегавају активности на отвореном и смање пушење.

(Њујорк тајмс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Освит

16.01.2020 09:05

У Бања луци се против загадења боре новим топланама на дрво. Голом сјецом да би се досло до сјецке, и успут смањила производња кисеоника а горењем повецао ниво пепела и цестица. Једина мјера коју градонацелник мозе подузети а да не угрози лобије да пресели градску управу на Паприковац или да догради једно два спрата на зграду владе да му циновници дису цист зрак. Народ ионако вец одавно не зна сто ја добро а сто није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

16.01.2020 16:48

Свака на мјесту. Убицама није ништа масовно тровање народа. Ако могу и 100 марака украсти потроваће пола Бањалуке.

Name

Сретен

16.01.2020 09:30

Чуј савјетују се грађани да мање пуше... Попушили смо ми на Балкану оног тренутка кад смо допустили капиталистима да нам кроје судбину. Ал нека дамо горчина се накупља. Неће ни њихово довјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

16.01.2020 10:28

У сопственој категорији! Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

16.01.2020 11:46

...птице иду пјеске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.01.2020 13:48

Забране градњу гасовода да добијемо чист енергент, а онда плачу над нама као забринути. Типична енглеска односно англосаксонска дволичност, ко их не зна скупо би их платио.

ОДГОВОРИТЕ