Први пут након Дејтона, нема Срба у Министарству иностраних послова БиХ?

Одласком Игора Црнатка са позиције министра иностраних послова (МИП) БиХ, на руководећим мјестима у том министарству доласком Бисере Турковић из реда бошњачког народа више нема ниједног српског представника.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 08:43
Први пут након Дејтона, нема Срба у Министарству иностраних послова БиХ?

Наиме, нова министрица након доласка на ову функцију довела је своје сараднике, али на постојећим позицијама, које према Правилнику о унутрашњој организацији Министарства чине руководећи Колегијум, тренутно нема ниједног Србина, што се десило први пут након потписивања Дејтонског споразума.

Према овом правилнику, Колегијум, осим министра, чине замјеник министра, секретар, помоћник за билатералне послове, помоћник за мултикултуралу, помоћник за конзуларне послове те помоћник за опште послове. На позицији замјеника министра је представник из реда хрватског народа, а из овог народа налази се још само помоћник за конзуларне послове, док су на осталим руководећим позицијама представници из реда бошњачког народа.

Наш саговорник, који је желио да остане анониман, рекао нам је да се може разумјети кад Бошњаци негодују што у Канцеларији за ветеринарство нема представника из бошњачког народа, али тврди да је пуно гора ситуација у другим институцијама, гдје је много већи број Бошњака у односу на Србе.

"У БиХ се одувијек водило рачуна да буду заступљени представници свих народа и из свих дијелова БиХ. БиХ је таква земља и у њој можемо успјети само ако водимо рачуна о томе да су интереси свих народа и дијелова БиХ праведно заступљени", рекао нам је наш саговорник.

Ана Тришић Бабић, некадашња замјеница шефа бх. дипломатије и актуелна савјетница српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, истиче за "Независне" да МИП годинама не функционише како је било замишљено у Дејтону.

"Мислим да би се поново требало размислити о увођењу другог замјеника министра јер је ипак у питању важно министарство. Што се тиче питања етничке структуре у институцијама, требало би да политички лидери сједну и постигну неки начелни договор и једном за сва времена ријеше то питање", каже она.

У Служби за односе с јавношћу Министарства истичу да је Законом о државној служби у институцијама БиХ прописано да структура државних службеника у државној служби оквирно одражава националну структуру становништва БиХ према посљедњем попису становништва.

"Правилник о унутрашњој организацији МВП БиХ из 2013. године и његове измјене и допуне из 2018. нису предвидјели етничку структуру упослених, али се као основ користи политички договор за све институције на државном нивоу, па тако између осталог и за МВП БиХ, да се као основ етничке заступљености користи национални попис из 1991. године", наводе они, уз напомену да је тренутно у Министарству запослено 35,9 државних службеника српске националности, а од укупног броја запослених Срба је 37,7 одсто.

"Напомињемо да би у складу са пописом из 1991. године проценат особа српске националности требало да буде 31,2 одсто у односу на укупан број упослених", закључују они.

Позиције:

министар Бошњак, замјеник министра Хрват, помоћник за конзуларне послове Хрват, помоћник за билатералне послове Бошњак, помоћник за мултикултуралу Бошњак, помоћник за опште послове Бошњак, секретар Бошњак.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реално

16.01.2020 08:31

У складу са Уставом БиХ, Уставом РС-а, Дејтонским мировним споразумом и Анексом 7 проценат бошњака у институцијама РС-у би требао да буде 33%. Сви знамо да их нема ни 3 %... Значи треба на тим процентима порадити на свим странама... А ови срби из иностраних послова побјегли у иностранство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ 20 ГАРАВА

16.01.2020 09:16

Е ДА ЈЕ ТАКО БИЛО ОД '95 СВЕ БИ СЕ.ДРУГАЧИЈЕ ОДВИЈАЛО

Name

Реалније

16.01.2020 09:36

Већи је проценат Бошњака у РС него Срба у ФБиХ. Требало би да буде и Срба у ФБиХ 33%...

Name

Зоки

16.01.2020 09:06

Подрзавам претходни коментар,сви треба да пораде на свему у свом двористу,како би могли онда да пораде на заједницком двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.01.2020 09:18

Сад се иде у НАТО а ста це нам Баја заступа сва србска министарства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно

16.01.2020 11:05

да је тегелтија сјео у фотељу! Кога брига за остало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

16.01.2020 11:24

опет ћемо испасти наивни

ОДГОВОРИТЕ
Name

фаце

16.01.2020 17:28

Па и у прослих пет година је изгледало као да тамо нема Срба.Било их је само на платном списку и путним тросковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

16.01.2020 18:24

То је додикова политика.

ОДГОВОРИТЕ